Doorgaan naar artikel

Robot Aspastore doet intrede bij asperge sorteren

Aspastore

De robot haalt met zijn arm een bundel van 8 tot 10 asperges van een sorteeruitgang van de sorteermachine. Vervolgens draait de arm en legt de asperges per sortering in een kist. Foto: Stan Verstegen

Het is nog een prototype, maar op de ExpoSE in Karlsruhe presenteerde de Duitse fabrikant Neubauer de Aspastore. Dat is een robot die asperges uit de sorteeruitgangen haalt en in kisten legt.

Het principe van de Aspastore is eenvoudig. De robot haalt met zijn arm een bundel van 8 tot 10 asperges van een sorteeruitgang van de sorteermachine. Vervolgens draait de arm en legt de asperges per sortering in een kist. De robot schuift langs de sorteeruitgangen heen en weer en reageert op het signaal als er weer 8 tot 10 asperges in een uitgang liggen. Die hoeveelheid is instelbaar, maar dit aantal lijkt de optimale hoeveelheid om beschadigingen te voorkomen. De robot legt meteen allerlei data vast, zoals aantallen per sortering.

Introductie Aspastore in 2025

De getoonde robot op de ExpoSE in Karlsruhe is het tweede prototype. Met dit prototypte gaat Neubauer in 2024 de testfase de praktijk in. Als alles volgens plan verloopt, moet de Aspastore in 2025 voor de praktijk beschikbaar zijn. De investering bedraagt € 35.000 per robot, inclusief alle benodigde voorzieningen.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin