Doorgaan naar artikel

Rob Baan is Agrarisch Ondernemer 2020

Foto: Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

Rob Baan is met zijn bedrijf Koppert Cress uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2020.

De tuinder-ondernemer heeft zijn bedrijf ontwikkeld tot een unieke onderneming. Cressen zoals het bekende tuinkers en microgroenten vinden hun weg over de hele wereld. Naar maar liefst 70.000 restaurants in 110 landen. Typerend voor Baan en zijn bedrijf Koppert Cress is dat hij voorgedragen door zijn medewerkers. Het bedrijf telt inmiddels 300 medewerkers.

De prestigieuze titel Agrarisch Ondernemer van het Jaar is dit jaar voor de 25e keer uitgereikt. Vanwege de corona-crisis later dan anders, dit keer volledig online.

Uitreiking door winnaar 2019

De trotse Baan kreeg de prijs uitgereikt door Annechien ten Have, zij won met het bedrijf Hamletz de prijs in 2019. Overeenkomst tussen beide ondernemers is dat ze zich nadrukkelijk richten op de afzet van hun product.

Baan verkoopt een grote variatie groenteproducten aan restaurants. Dat gaat om beleving van bijzondere groenten die anders zijn dan standaard, bijzonder van uiterlijk en smaak. Die beleving zit ook in het eigen restaurant en proeftuin waar consumenten, topkoks en sous-chefs de producten kunnen proberen en zien en proeven wat mogelijk is.

Cressen en microgroente

Cressen zijn kleine plantjes die op natuurlijke manier gekiemd zijn. Ze kunnen uitgroeien tot volwaardige planten, maar worden juist door hun smaak al in een heel jong stadium geoogst. Ze groeien in licht. Een van de bekendste soorten is tuinkers. Cressen zijn iets anders dan kiemgroenten. Kiemgroenten ontspruiten vanuit zaden onder hoge temperatuur en luchtvochtigheid in draaiende trommels. Kiemgroenten groeien juist zonder licht. Het bekendste voorbeeld is taugé. Kiemgroenten verkoopt Koppert Cress niet. Wel cressen en microgroenten, waartoe eetbare bloemknoppen of andere blaadjes behoren.

Ambassadeur voor sector

De jury omschrijft Baan als een ‘ondernemer in de buitencategorie’ en als ‘ambassadeur voor de Nederlandse tuinbouw’. Baan is sterk in communicatie met korte lijntjes naar politiek, media en zelfs het Koningshuis. Zelf actief in 50 organisaties en op sociale media. Voor zijn eigen bedrijf, en voor de tuinbouwsector als producent van gezonde producten.

In de ogen van Baan hebben alle plantjes gezondheidswaarde, aldus de jury. Baan laat geen gelegenheid onbenut om te benadrukken dat groente en jonge groente in het bijzonder ontzettend gezond is.

Corona doorstaan

De uitbraak van de corona-epidemie heeft er flink ingehakt dit jaar. Juist de afnemers van Baan behoren tot de categorie bedrijven die het hardst getroffen zijn in horeca, groothandels en luchtvaartmaatschappijen. Volgens Baan heeft het weinig gescheeld of het bedrijf was omgevallen. “Ik heb staan janken toen we producten weg moesten gooien.”

Maar met vereende kracht van zowel medewerkers als de afnemers en de steun van de overheid is het bedrijf geholpen. Inmiddels floreert het bedrijf weer al zit en zit de omzet weer op 80% van het niveau van voor de crisis. Het credo van Baan: “Als je niet geschoren wilt worden moet je niet stilzitten. Je moet knokken voor je bedrijf.” Dat deed hij eerder al in 2011 toen zijn bedrijf langs de rand scheerde vanwege de Ehec-crisis.

Top 5 genomineerden

Baan is met Koppert Cress gekozen uit een top 5 van genomineerden. Dat waren, naast Rob Baan, Matthijs Baan van melkveebedrijf Elke Melk, familiebedrijf Buysman Kruiden, Eric Thielen van biologisch leghennenbedrijf Lamberdina’s Hoeve en vleeskuikenbedrijf Kuijpers Kip.

Dit jaar was de 25e editie van de verkiezing Agrarisch Ondernemer van het Jaar. De verkiezing is een initiatief van Boerderij, Food & Agribusiness, Groenten & Fruit en Pluimveehouderij. De verkiezing wordt georganiseerd in samenwerking met de partners ABN Amro en Hardeman Veenendaal.

Beheer
WP Admin