RIVM neemt twijfel risico residu op groente weg

24-12-2020 | Laatste update op 01-11 | |
Oogst van sperziebonen. - Archieffoto Henk Riswick
Oogst van sperziebonen. - Archieffoto Henk Riswick

Nieuw onderzoek van RIVM neemt twijfels weg dat de optelsom van middelen op verschillende groente gevaarlijk is voor het zenuwstelsel.

In 2018 concludeerde het RIVM nog dat alle resten van middelen opgeteld op groente en fruit mogelijk risicovol is. De optelsom van de blootstelling kwam dicht in de buurt van de veilige grenswaarde voor effecten op het zenuwstelsel. Nieuw onderzoek met nieuwe consumptiecijfers en inzichten uit residu-onderzoek neemt die twijfel nu echter weg.

Geen risico bevolking

Er is geen risico voor de Nederlandse bevolking, concludeert RIVM. Dat geldt voor cumulatieve effecten van middelen die op het zenuwstelsel een werking kunnen hebben. Er loopt nog Europees onderzoek naar combinatie-effecten van middelen op andere lichaamsfuncties, waardoor de conclusie van het RIVM alleen voor het zenuwstelsel geldt.

Bonen in peul

Vooral de consumptie van bonen in peul draagt bij aan blootstelling aan de groep middelen met een werking op het zenuwstelsel. Bij grote inname van groente en fruit bij peuters en kleuters dragen middelenresten op bonen in peul meer dan de helft bij aan de totale inname. Volgens RIVM is er beperkt ruimte voor verlaging van de residuwaardes. De werkelijke inname zal nu verder verlaagd zijn doordat voor druiven maximale residuniveaus al zijn verlaagd voor bijvoorbeeld lambda-cyhalothrine.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer