RIVM maakt uitslag voedselpeiling bekend

06-12-2018 | |
Vrouwen eten iets meer groente en een stuk meer fruit dan mannen. - Foto: Ton van der Scheer
Vrouwen eten iets meer groente en een stuk meer fruit dan mannen. - Foto: Ton van der Scheer

Goeie timing: het RIVM zette op de dag van de chocoladeletter en de kruidnoot de website Wateetnederland.nl open.

Eind vorige maand werden al cijfers bekend, maar nu kunnen we allemaal tot in het kleinste detail bekijken wie waarvan te veel of te weinig eet. Te beginnen met de iets gegroeide fruitconsumptie, die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu al had laten doorschemeren.

Volwassen Nederlanders aten in de periode 2012 tot 2016, zo meldt nu pas het RIVM, gemiddeld 116 gram fruit per dag. De groep die nog het dichtst in de buurt komt van de aanbevolen dagelijkse dosis van 200 gram zijn de hoogopgeleide Nederlanders. Die eten per dag 143 gram. Regionaal gezien scoort regio Oost het hoogst op fruit-inname.

Vrouw doller op fruit dan man

Opvallend is dat vrouwen en meisjes duidelijk meer fruit eten dan mannen en jongens (125 versus 102 gram). Ook is er een groot verschil in fruitconsumptie tussen mensen met normaal of ondergewicht (121 gram) tegenover mensen met overgewicht (106 gram).

Appel meest gegeten stukje fruit

Appel en banaan zijn veruit favoriet, met 28 en 21 gram per dag, op een afstandje gevolg door peer met 9 gram gemiddeld per dag. Kinderen eten gemiddeld 102 gram fruit per dag. Dat is helemaal niet slecht, gezien het feit dat afhankelijk van de leeftijd 100 tot 150 gram geadviseerd wordt.

Dan de groente. Volwassen Nederlanders aten van 2012 tot 2016 gemiddeld 145 gram groente per dag. Meer dan een derde (52 gram) daarvan bestaat uit vruchtgroente. Daarna komen koolsoorten (22 gram) en bladgroente (21 gram).

Hoogopgeleide is kampioen groente eten

De groep die nog het dichtst in de buurt komt van de aanbevolen dagelijkse dosis van 250 gram zijn de hoogopgeleide Nederlanders. Die eten per dag 179 gram. In het verlengde van die statistiek: stedelingen eten meer groente dan plattelanders, regio West scoort het hoogst op groente-inname en ook eten mensen met normaal of ondergewicht meer groente dan mensen met overgewicht.

Vrouwen en meisjes eten iets meer groente dan mannen (133 versus 129 gram) waarbij het opmerkelijk is dat vrouwen veel meer vruchtgroente eten en mannen iets meer koolsoorten. Kinderen eten gemiddeld 79 gram groente per dag, waar afhankelijk van de leeftijd 100 tot 150 gram geadviseerd wordt.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur


Beheer