Om vast te stellen of supermarkten en cateraars meer gezonde producten verkopen, komt er mogelijk een grote monitor met kansen voor AGF.
Dat stelt RIVM, dat een advies schreef over hoe zo’n monitor er dan uit zou moeten zien. Met zo’n monitoring is te zien of partijen zich houden aan het Preventieakkoord, waarin is afgesproken meer voeding uit de Schijf van Vijf te verkopen.
Het RIVM ziet voor een monitor goede kansen. Zo staat in de Levensmiddelenbank voldoende duidelijk omschreven welke producten gezond zijn en in de Schijf van Vijf staan. Alle onbewerkte groenten en fruit staan in de Schijf van Vijf. Voor bewerkte groente en fruit is dat een beperkt deel door de toegevoegde suikers en zouten. Zo is 13% van de conservengroenten en 34% van het conservenfruit opgenomen in de Schijf van Vijf.
Ook zijn voldoende verkoopgegevens beschikbaar bij partijen in de keten of kassascanbedrijven. Zo’n groot monitoringssysteem kan dus gerealiseerd worden. Dat kan door jaarlijks verkoopgegevens te verzamelen en één keer in de drie jaar daar dieper onderzoek op uit te voeren.
Meer kansen klantinzicht
Het RIVM ziet kansen om met deze inzichten ook het aankoopgedrag van consumenten beter te doorgronden. Er vindt ook regelmatig een voedselconsumptiepeiling plaats over wat consumenten echt eten. Door de monitoring daaraan te koppelen, is te zien hoe het effect van prijs en promotie doorwerkt op het aankoopgedrag van mensen.
Milieubelasting berekend
Het RIVM gaat daarna nog verder in haar advies. Er is voor 250 producten berekend wat de milieubelasting is. Deze staan in de Database milieubelasting voedingsmiddelen. Dat aantal zal toenemen en daarmee is bijvoorbeeld te controleren of cateraars duurzaam inkopen, zoals is afgesproken met deze branche.