Doorgaan naar artikel

‘Risico van geen mensen groter dan van vaste dienst’

Als de werkgever niet meer wil, staat uw bedrijf stil. Dan toch maar vaste banen aanbieden?

De laagstbetaalde werknemer staat sterker dan ooit. Dat betoogt vandaag het FD https://fd.nl/economie/1439272/laagstbetaalde-werknemer-staat-sterker-dan-ooit-kle2caxILMeO. Dat doet de zakenkrant vooral naar aanleiding van de recente wilde staking van Schiphols bagagepersoneel. Maar ook maakt de krant gewag van horecazaken die dicht moeten bij gebrek aan bedienend personeel. Terwijl ik dit tik, meldt het NOS-Journaal op de radio dat de NS minder treinen kan laten rijden vanwege personeelsgebrek.

Einde aan ontspoorde flexibilisering

Het zijn maar een paar voorbeelden. Voegt u er die van úw niet te vervullen vacatures op uw eigen bedrijf maar aan toe. Het zou ertoe kunnen leiden dat nu eindelijk de markt voor elkaar gaat krijgen wat de ene na de andere wetswijziging of door dure commissies voorgestelde arbeidsmarkthervorming niet lukte: een einde aan de ontspoorde flexibilisering van arbeid.

Makkelijk naar een betere baan

Want wie geen genoegen meer wil nemen met 0-urencontracten of als schijnzelfstandige wil sappelen voor een veel te lage vergoeding, die kan nu makkelijker dan ooit een betere baan vinden, met meer loon en meer zekerheid. De werkgevers die vol blijven houden dat jongeren van nu helemaal geen vaste baan meer wíllen? Veel succes met het vinden van die vrijbuiters. Het vaste contract lijkt wel degelijk terug van misschien ook wel nooit weggeweest als de maat der dingen.

Onwaarschijnlijke carrière-move naar tuinbouw

Toch is maar helemaal de vraag of dat ook in de tuinbouw zo is. Misschien gaat dat inderdaad wel op voor het geschoolde werk, dat op de grotere bedrijven in de teelt en elders in de keten gedaan moet worden. Maar ook voor het handmatige productiewerk? Zal de pakketbezorger of de dc-medewerker die het zat is te worden afgeknepen bij de tuinder op de stoep verschijnen om tomaten te komen plukken of aan de sorteermachine te komen staan? Zelfs als dat in vaste dienst zou kunnen, lijkt dat niet de carrière-move van het jaar. Hoeveel imagocampagnes de sector er ook tegenaan gooit.

Dit jaar juist méér seizoenarbeiders

Anderzijds voltrekt zich dit seizoen een opmerkelijk bij-effect van de Oekraïne-crisis. De miljoenen Oekraïense vluchtelingen die de EU binnen zijn gekomen en nog altijd binnen blijven stromen, mogen én willen ondertussen ook graag aan het werk. Ook al hebben ze allerlei diploma’s, voorlopig beginnen die vluchtelingen eerst maar met eenvoudig tijdelijk werk. En iedereen weet dat dergelijk werk op tuinbouwbedrijven is te vinden, al was het maar omdat elke krant en elk tv-journaal als het gaat over arbeidsmigranten beelden van kassen en aspergevelden laat zien.

En omdat de Oekraïners ook in Polen, Roemenië en Bulgarije langs de onderkant de arbeidsmarkt opkomen, is het voor de Polen, Roemenen en Bulgaren dit jaar weer ietsje aantrekkelijker om in busjes naar het Westen te stappen. Hebben de techneuten van de robotiseringsbedrijven toch weer een jaartje – of twee – extra de tijd om hun tuinbouwrobots te perfectioneren.

Loondoorbetaling en ontslagvergoeding

Maar wie het risico om dit of volgend jaar toch zonder seizoensarbeiders te komen zitten groter acht dan de risico’s van dure loondoorbetalingsplichten voor zieke medewerkers of torenhoge transitievergoedingen als je je bedrijf moet inkrimpen of beëindigen en vast personeel moet ontslaan, die moet misschien toch maar eens gaan rekenen https://werkgeverslijn.nl/cao-en-lonen aan hoeveel een vaste medewerker tegenwoordig nu eigenlijk echt kost.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin