Doorgaan naar artikel

Riool telers De Lier voor zuivering en wateroverlast

De Lier persleiding premium

Foto: Gerard Boonekamp

Westland steekt € 360.000 in een subsidie voor een persleiding voor afvalwater tussen De Lier en Maasdijk.

De subsidie is bestemd voor de Waterzuiveringscoöperatie Westland, een consortium van overheden en bedrijven. De coöperatie werkt aan een innovatief waterzuiveringsproject voor Westlandse tuinders. Het college van Burgemeester en Wethouders van Westland maakte de subsidieverstrekking bekend.

Met een collectieve zuivering voldoen de tuinders straks alsnog aan hun waterzuiveringsplicht. De subsidie brengt de aanleg van een persleiding tussen De Lier en Maasdijk dichterbij. De glastuinbouwbedrijven rond De Lier hebben opgeteld een areaal van circa 500 hectare. Zij kunnen zo meedoen aan de collectieve afvalwaterzuivering die gebouwd wordt in Hoek van Holland.

Inzetten bij wateroverlast

Ook kan de riolering water onder druk afvoeren uit De Lier als er sprake is van wateroverlast. In 2021 werd duidelijk dat een robuust afvoersysteem hard nodig is. De aanleg van deze persleiding moet zo ook een belangrijke bijdrage leveren aan het klimaatbestendig maken van het gebied De Lier.

De collectieve waterzuivering kan ook een ander probleem oplossen. De medicijnresten in afvalwater van huishoudens wordt mee gezuiverd. Met de glastuinbouw wordt op deze manier de schoonste afvalwaterzuivering van Nederland gerealiseerd, stelt Westland.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin