Doorgaan naar artikel

Ringproef toont bloemkoolrassen dichtbij praktijk

Niet alleen letterlijk staan de ringproeven bloemkool dichtbij de praktijk, ook is het zo dat er alleen rassen mogen meedoen die binnen nu en twee jaar ‘commercieel gaan’.

Op dinsdag 24 augustus kwamen op een perceel van P.J. Laan en zn. Andijk de rassen geplant in week 22 voorbij. Het grootste deel van die rassen was ook in week 18 geplant en reeds beoordeeld door voormalig veredelaar Siem Groen en bloemkoolteler Ton Slagter namens het Gilde van de Groene Vingers van Vollegrondsgroente.net. In dit overzicht staan de rassen in volgorde van bespreking op het veld van de planting van week 22.

  • SGC 2166 (Syngenta): Stond volgens Niels Botman vorig jaar wel goed door zijn hittetolerantie, maar onder de omstandigheden van dit jaar valt de groeikracht wat tegen. Het ras zou een ‘snellere Guideline’ moeten zijn. Toch ook in planting van week 18 minder groeikrachtig, stelde Siem Groen vast. Of het ras werkelijk commercieel gaat, is door de ervaring van dit jaar, nog de vraag. Ten opzichte van Clarina met als uitgangspunt 75 groeidagen heeft het ras 7 groeidagen minder nodig.
  • Alcala (Bejo Zaden): Volgens Ronald Hand een redelijk snel groeiend ras met het aantal groeidagen van Aerospace. Ten opzichte van Clarina 7 groeidagen minder. Meer een vroeg ras met oogst tot 1 augustus. Redelijk uniform, mooie vaste kool. Bij warme nachten iets schiftgevoelig. Houdt zich ook bij warmte goed aan het aantal groeidagen. Was bij planting week 18 het vroegste ras, maar de verschillen in vroegheid waren toen niet groot. Ras ook wat ongelijk in vroegheid. Kool was goed, aldus Groen.
  • BGC 3138 (Syngenta): Knolvoetresistent ras dat veel gewas maakt. Kool lijkt volgens Botman op Clarina, gewasstand op die van Cleozil met eveneens een wat puntige onderkant. Bladstand mooi rechtop, waardoor makkelijk dicht te naaien. Heeft 2 groeidagen minder nodig dan Clarina. Oogstperiode tot in oktober. Stond niet in planting van week 18.
  • RZ 26-218 (Rijk Zwaan): Een van de drie knolvoetresistente rassen van Rijk Zwaan. Dit nummer is volgens John Buijsman van de drie de meest geschikte voor Noord-Holland. Knolvoetresistentie is vergelijkbaar met knolvoetresistentie van de Syngenta rassen die dat hebben. Planten vanaf begin mei tot begin juli. Oogst tot begin oktober. Bij hoogzomer iets graterige onderkant. Redelijk goed zelfdekkend, iets minder uniform. Snelle groeier met in deze ringproef 11 groeidagen minder dan Clarina, maar gemiddeld 70 groeidagen. Bij planting week 18 wat bonkige, maar verder prima kool. Volgend jaar waarschijnlijk nog niet commercieel beschikbaar.
  • Sigurd (Hazera): Wat matige gewasstand met nu nog redelijk wat afwijkende planten. Zaadkwaliteit zou volgens Frans van der Ploeg volgend jaar beter zijn. Opstaande bladstand, goed zelfdekkend. Aantal groeidagen als Clarina. In planting week 18 vroegheid van Alcala, zelfdekkendheid werd toen als iets minder beoordeeld. Redelijk gevoelig voor valse meeldauw op het blad.
  • SVAC 6041 (Bayer): Vroegheid van Guideline. Opgericht gewas, maakt niet extreem veel blad, maar genoeg om goed zelfdekkend te zijn, volgens Pascal Kwint van Seminis. Heeft zes groeidagen minder dan Clarina. In planting week 18 goede kool, maar vrij ongelijke oogst.
  • SGC 2180 (Syngenta): Witblijvend ras, maar iets minder wit dan rassen die gedekt moeten worden. Door eigenschap witblijvend wat gevoeliger voor schimmels. Vaste kool, iets gevoeliger voor spikjes op de kool door openheid gewas. Dicht geschakeld blad. Door biologische teler als zeer geschikt aangemerkt. Heeft 8 groeidagen minder dan Clarina.
  • Tasman 3085 (Syngenta): Fors, wat open gewas. In zomerteelt wat traag groeiend. Dit in tegenstelling tot in het voorjaar. Mooi witte, gezonde, zware kool. Kort geschakeld blad. Oogst tot en met oktober. Volgend jaar beperkt commercieel beschikbaar.
  • Starway (Enza Zaden): Door telers die het ras hebben staan als mooi en uniform bevonden. Kwam vorig jaar ook goed naar voren. Geen zwaar gewas, daarom tijdig dicht naaien. Beetje brede top van de bladeren. Heeft 4 groeidagen meer dan Clarina. Stond niet in planting week 18.
  • RZ 26-CA 3804 (Rijk Zwaan): Een van de nieuwe generatie Rijk Zwaan rassen. Dit ras is geschikt voor heel het seizoen. Planten vanaf april, dus niet op perspot, late stertrays valt te overwegen. Opgerichte bladstand. In voor- en najaar 90 groeidagen in de zomer minimaal 70 groeidagen. In voorjaar net voor Clarina, in najaar net erna. Lijkt ook op Clarina vanwege gebruik van genetica Syngenta. Goed zelfdekkend, mooie kool. In planting week 18 het traagste ras met oogst op 2 augustus. Andere rassen tussen 24 en 27juli. Volgend jaar nog niet commercieel beschikbaar.

De ringproeven zijn een initiatief van Vollegrondsgroente.net in samenwerking met de zaadfirma’s en bloemkooltelers. Het Gilde van de Groene Vingers zal de planting van week 22 nog officieel beoordelen. Ook volgt er nog een beoordeling van een planting van week 26. Begin december tijdens een seizoensevaluatie worden de proeven in zijn geheel toegelicht.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin