Doorgaan naar artikel

Rijk Zwaan weer terug met nieuwe preirassen

Preiras Floccus. - Foto's: Joost Stallen

Preiras Floccus. - Foto's: Joost Stallen

Zaadfirma Rijk Zwaan heeft vier nieuwe preirassen, die jaarrond op elkaar aansluiten. Daarmee is het bedrijf na tientallen jaren afwezigheid weer actief in het gewas.

​De prierassen Floccus, Nebulus en Volutus zijn sinds vorig jaar op de markt, dit jaar gevolgd door de introductie van het ras Radiatus (38-LE406).

Floccus

Preiras Floccus (38-LE005) is voor de vroegste teelt, met onder glas of in Marokko opgekweekte planten. De planttijd is van week 8 tot en met week 16/18. Het ras is sterk op schot, minder gevoelig voor trips en roest, en maakt iets langer gewas dan het hoofdras in de vroege teelt. De toelichting komt van Arno van Oers. Hij is adviseur en coördinator van het demonstratieveld van Rijk Zwaan in Fijnaart, hier zijn Floccus en de overige preirassen tot en met volgende deze week te zien (na afspraak). Zie foto bovenaan het artikel.

Nebulus

‘Mooi op lengte’ geldt ook voor het ras Nebulus voor de vroege herfst. Planten vanaf week 16 en met week 20/22. Nebulus is sterker op trips en roest dan het standaardras. En, zo bleek dit jaar in de praktijk, zonder aantasting met Colletotrichum (Volgens van Oers in tegenstelling tot hetzelfde standaardras).

Lees verder onder de foto‘s

Nebulus.
Nebulus.

Volutus

Volutus blijft wat korter dan de vorige preirassen. Dat maakt dit type goed passend voor ‘dwars in de kist’ . Planttijd week 23 tot en met 28, oogst vanaf half oktober. Vorig jaar kwam uitplanten tot week 29 in de praktijk ook goed voor de dag voor de oogst als late winterprei, zonder problemen met schot of rotte harten.

Volutus.
Volutus.

Radiatus

Het nieuwe ras Radiatus (38-LE406) is voor de vroege en late herfst, plantweek 16-26 , ook een langer type, donker gekleurd en sterk tegen trips. Van Oers: “ideaal voor stuksprei”.

Radiatus.
Radiatus.
Links  het wat kortere ras Volutus, rechts het ras Radiatus.
Links het wat kortere ras Volutus, rechts het ras Radiatus.

Knolselderij Tarvos

Tarvos (47-LF74) is een nieuwe introductie voor knolselderij. “Met een vlakke kop in vergelijking met andere, puntiger rassen.” Aldus Van Oers. “Die vlakheid voorkomt beschadiging bij het wassen en drogen van de knollen.”

Tarvos.
Tarvos.
Rechts Tarvos, links een puntiger ras.
Rechts Tarvos, links een puntiger ras.

Demoveld

Rijk Zwaan richt jaarlijks op zijn vestiging in Fijnaart tijdens twee tijdvakken een demonstratieveld in: de vroege demodagen zijn in juni en juli, de late demodagen zijn van half september tot half oktober.

Beheer
WP Admin