Doorgaan naar artikel

Riemdoseerkantelaar draait snel en stil

Een doseerkantelaar voor kisten en boxen met een elektrische riem­aandrijving in plaats van met een hydraulisch systeem. Dat werkt efficiënt en erg stil.

Pranger Mechanisatie in Nieuwe Niedorp heeft niets veranderd aan het werkingsprincipe van een doseerkantelaar, maar heeft het apparaat wel aanzienlijk gemoderniseerd. Het veelal toegepaste hydraulisch systeem voor het heffen en kantelen van de kist is vervangen door een elektrisch systeem, gecombineerd met een riemaandrijving voor het kantelen. Behalve dat het apparaat daardoor stiller is, is ook de functionaliteit verbeterd. Constructeur Klaas Pranger geeft aan dat met de riemaandrijving de kantelhoek vergroot is tot 155 graden. Met hydraulische cilinders is dat vanwege constructieve aspecten beperkt tot 135 graden. Verder doorkantelen betekent meer zekerheid dat de kist goed geleegd wordt.

Door de toepassing van een ­frequentieregeling op de elektrische aandrijving kon bovendien de werksnelheid omhoog, en daarmee de capaciteit. Zowel tijdens het heffen van de kist als tijdens het kantelen, treedt eerst een aanzienlijke versnelling van de beweging op, waarna de snelheid aan het eind van de beweging weer afneemt. In vergelijking met een doseerkantelaar met een hydraulische aandrijving is een riemdoseerkantelaar 20 tot 25 procent duurder, aldus 
Pranger. Op gfactueel.nl de werking van de kantelaar in 
bewegend beeld.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin