Doorgaan naar artikel

Rewe: geen inkoopbundeling, meerprijs mogelijk

De Duitse supermarktketen Rewe koopt vanuit Keulen Nederlandse groenten en fruit in voor haar Duitse winkels. Dat is zonder bundeling met andere supermarktbedrijven. Haar eigen buitenlandse winkels doen zelfs niet mee bij die inkoop. Rewe kent een meerprijs toe aan telers die omschakelen, dichtbij wonen, of verduurzamen.

Rewe is de nummer drie in Duitsland in supermarktland (na Edeka en Schwarz Gruppe). Marktleider Edeka kiest voor een strategie om samen met onder meer Jumbo groenten en fruit te gaan inkopen. Over haar inkoopbeleid beantwoordde Rewe vragen aan Groenten&Fruit.

Rewe heeft in Duitsland circa 6.000 winkels onder de vlag van de luxe supermarktwinkel Rewe of discounter Penny. Daarnaast heeft Rewe met andere winkels als Billa ook in landen als Oostenrijk en Tsjechië een flink winkelaandeel. Ook Penny is in meerdere Europese landen gevestigd.

Weekcontracten niet meer gebruikelijk

Nederlandse afzetorganisaties doen voor Duitse Rewe-winkels zaken met Rewe in Keulen. Daar is de inkoopafdeling voor groenten en fruit gevestigd. “Onze inkoopafdeling in Keulen koopt in Nederland exclusief groenten en fruit in voor de Rewe- en Penny-winkels in Duitsland”, stelt een woordvoerder.

Rewe werkt voor een aantal groente- en fruitproducten intensief samen met leveranciers. Weekcontracten, waar op ingeschreven wordt, zijn niet meer gebruikelijk. “Nee, zo werken we al heel lang niet meer. We werken meestal met seizoensplanning voor het hele jaar, vaak met gezamenlijke teelt- en reclameplanning. Uitzonderingen zijn producten die zeer volatiel zijn, zowel in de teelt als in de vraag. In dat geval zijn langere verplichtingen noch in het belang van de productie, noch in het belang van ons.”

Nederlands na regionaal en Duits product

Is het voor Nederlandse afzetorganisaties mogelijk een exclusieve relatie aan te gaan voor één jaar of meerdere jaren? “In principe is dit ook mogelijk voor Nederlandse producenten en afzetorganisaties. Wanneer producten echter hetzelfde zijn, geeft de consument de voorkeur aan regionale en Duitse goederen. Maar we hebben ook zakelijke relaties met Nederlandse bedrijven die voor beide partijen al vele jaren en decennia zeer succesvol zijn”, stelt de woordvoerder van Rewe.

Bijna de helft van het groente- en fruitassortiment haalt Rewe voor Penny uit Duitsland. Dat wil het uitbreiden. Voor Nederlandse telers wordt het lastiger een streepje voor te hebben op Duitse telers, die ook verduurzamen. Zo presenteerde Rewe op de Grüne Woche de samenwerking met glasgroentebedrijf Gemüsebau Steiner in Zuid-Duitsland, dat via aard- en restwarmte plus ledverlichting klimaatneutraal opereert. Het is een modelbedrijf in Europa, omdat het ook zonder chemische middelen teelt. De Duitse glasgroenteteelt is echter verre van zelfvoorzienend, waardoor Nederland een belangrijke leverancier blijft, zeker in de prijsgevoelige groenteschappen.

De luxere Rewe-winkels kennen namelijk drie prijslijnen in groenten en fruit: het budgetpakket, de premiumlijn (Beste Wahl) en regionale en biologische producten (Rewe Regional). Lokale Rewe-winkels mogen ook nog lokaal product toevoegen. De meerprijs voor Duits regionaal product is er nog wel, maar staat onder druk. Werd voorheen wel 20 tot 30 procent maar betaald, nu is dat eerder 5 tot 10 procent. Rewe hanteert voor regionaal product een definitie die grofweg begrensd is door de deelstaat van de teler. Er zijn uitzonderingen, zoals appels uit het noordelijke teeltgebied Altes Land. Product uit dit teeltgebied ligt in meer deelstaten in het Noorden als regionaal product. Dat is omdat klanten dit gewend zijn. Dat is historisch zo gegroeid.

Meerprijs voor gangbaar en omschakelaars

Rewe inkoop
Morgana-appels onder het label Pro Planet. Foto: Andreas Teichmann Fotografie

Rewe kent sinds 2010 een label voor extra duurzame telers, genaamd Pro Planet. Daarvoor wordt een vergoeding betaald voor extra kosten. Hoe hoog die vergoeding is en of veel producten onder dit label vallen is niet duidelijk. Via internet zijn deze niet te bestellen. Naast regionaal product wil Rewe veel biologische producten toevoegen. Om telers daartoe aan te zetten, kwam Rewe met een meerprijs voor omschakelaars. Ze betaalt daarvoor een prijs tussen gangbaar en biologisch. Kostenstijgingen die telers de laatste twee jaar doormaakten, worden nauwgezet bekeken. “We bekijken alle kosten samen en zonder voorbehoud. Begrijpelijke kostenstijgingen vinden hun weg naar de markt”, aldus de woordvoerder.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin