Doorgaan naar artikel

‘Retail kent eisen Skal en PlanetProof vaak niet’

Foto: Roel Dijkstra

Foto: Roel Dijkstra

Supermarkten vragen naar biologische producten, maar weten vaak niet dat PlanetProof op punten al verder gaat dan biologisch.

Dat zegt kruidenteler Piet Buysman uit het Noord-Hollandse Andijk in het magazine van Stichting Milieukeur (SMK). Het valt hem op dat veel retailers en consumenten de verschillen niet kennen en dus niet weten waarvoor ze kiezen. Hij pleit voor een genuanceerd verhaal over beide keurmerken, waarvan niet op voorhand te zeggen is welke beter is.

Niet bewezen beter

Buysman: “Volgens mij is nog nooit wetenschappelijk aangetoond dat je met het biologisch keurmerk meer milieuwinst haalt dan met PlanetProof. Daarmee wil ik niet zeggen dat het ene keurmerk beter is dan het andere, met beide keurmerken kun je mooie resultaten boeken. Maar het is wel zo eerlijk dat je bij je keuze alle milieumaatregelen meeweegt en kijkt naar wat er voor telers haalbaar is. Aan ons telers en SMK de taak om dit verhaal duidelijker te communiceren naar retailers, en retailers vervolgens naar de consument.”

Buysman maakt in zijn PlanetProof-teelt geen gebruik van chemische of biologische bestrijdingsmiddelen en investeerde in duurzame warmte. Dat komt overeen met teelteisen in PlanetProof voor energie, waterkwaliteit, waterbesparing en afvalverwerking, die niet voor biologische teelt gelden.

Biologische teeltproef

Buysman Kruiden heeft sinds april 2017 het keurmerk On the way to PlanetProof, maar wordt ook door afnemer Superunie gevraagd biologisch te telen. Proeven met biologische teelt hebben nog niet geleid tot een voldoende uniforme kwaliteit in donkere maanden. Met name de houdbaarheid gaat achteruit zonder gebruik van kunstmest, aldus de teler in het magazine van SMK.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin