Doorgaan naar artikel

Resultaten Belgisch rassenonderzoek

In België wordt heel veel rassenonderzoek uitgevoerd door proefcentra als Inagro, Sint-Katelijne-Waver, PCG in Kruishouten. Dat maakt een greep uit de onderzoeken van 2015 in herfstteelten van courgette, prei, knolselderij, venkel en bloemkool nog eens duidelijk. De resultaten werden gepubliceerd in diverse edities van Proeftuinnieuws

Het onderzoek bij courgette en knolselderij werd uitgevoerd door Inagro. Het onderzoek naar prei lag op alle drie de onderzoekscentra en het onderzoek naar bloemkool en venkel werd op het PSKW uitgevoerd.

Courgette in tunnel

Bij een proef met courgette in een tunnel voldeden in 2015 de rassen Ariane en Opera het beste. Ariane haalde met 2.854 stuks per are de hoogste productie waarvan 77,9% marktbare vruchten. Opera haalde met 2.797 stuks per are een hoge productie met een goede vruchtkwaliteit, ook na bewaring. Het aandeel marktbare vruchten was 73,2% Het aanbod aan mannelijke bloemen loopt bij Ariane tegen het einde van de teelt terug. Bij Opera is er in begin van de productie minder aanbod van mannelijke bloemen. Perseo (2.807 stuks) en Cronos (2.792) haalden een goede productie, maar scoorden iets minder na bewaring. Het standaard ras Tosca haalde in deze proef 2.557 stuks met 78,8% marktbare vruchten.

Vroege herfstprei

In een proef op de 3 genoemde proefcentra van vroege herfstprei werden de rassen Krypton, Belton en SV 3225 ZL door de onderzoekers als beste beoordeeld. Dat is een bevestiging van de resultaten uit eerdere jaren. Voor een goede kwaliteit is tijdig oogsten noodzakelijk. Poulton wordt als kwalitatief zeer mooi beoordeeld met de minste doorgroei na de oogst. De productie van het ras blijft wat achter in de vroege herfstteelt. Delmas blinkt uit door zijn korte schacht, maar het ras is wat gevoeliger voor ziekten. Krypton was het productiefste ras met (omgerekend) netto 64,9 ton per hectare op het PCG. Op het PSKW was de netto productie met 57,1 ton ook het hoogste. Bij Inagro haalde het ras 41,9 ton, achter Lancaster (44,8 ton) en SV 3274 ZL (42,2 ton).

Knolselderij

Voor de levering voor de verse markt (zonder loof) gaf Markiz de beste resultaten door een mooie knolvorm en sorteringsverhouding en een goede kwaliteit. Camus en Apollo voldeden minder. Bij Camus was de reden daarvan kloofvorming en Apollo een te kleine sorteringsverhouding. Voor de industrie kwam Markiz ook als beste naar voren, vanwege de inwendige kwaliteit. Elena voldeed goed, Camus en Rex zijn inwendig van mindere kwaliteit. Apollo haalde een te lage productie.

Herfstteelt venkel

In de vroege herfstteelt van venkel voldeden de rassen Solaris en Antares goed. In de late herfstteelt kwam Antares in 2015 wat minder goed uit de bus dan in 2014. Solaris deed het in de late herfst wel goed. Drie nieuwe proefrassen van Novisem scoorden in 2015 het beste: NOV 6669 FV, NOV 3122 FV en NOV 8101 FV. Deze rassen werden voor het eerst in onderzoek genomen.

Late herfstteelt bloemkool

In een late herfstteelt van bloemkool gaven Clarina, Korlanu en Faraday goede resultaten. SV 5818 bevestigde volgens de onderzoekers de resultaten van 2014. De oogst valt enkele dagen later dan van de drie vergelijkingsrassen. In de proef werd op twee tijdstippen gezaaid (3 en 13 juli) en bij beide zaaitijdstippen haalde het ras een uitstekende kwaliteit. Bij de laatste zaai was SV 5818 het enige ras met een goed sorteringsresultaat. Bijna 45 dagen na Korlanu en Carina haalde Rafique een goede beoordeling. Als nadeel van Clarina wordt de het vormen van weinig blad genoemd. Korlanu liet veel losse bloemknoppen zien en Faraday toonde zich bij de late zaaien gevoelig voor schift.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin