“Sommige actieve stoffen vind je opvallend lang terug na de laatste toepassing, houd daar rekening mee”. Het is een van de waarschuwingen van Sven Clemens van Berry Plaza naar aanleiding van een residuproef afgelopen zomer in een verlate teelt met Elsanta.
De DLV-onderzoeker presenteerde de uitkomsten afgelopen september tijdens de aardbeidemodag in Sint Oedenrode. Vanwege het belang besprak hij het onderwerp onlangs nogmaals tijdens een telersbijeenkomst bij Berry Plaza in Etten-Leur.
Aanleiding voor de ‘focus op residu’ zijn de bovenwettelijke eisen die bijna alle supermarkten stellen aan de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen op agrarische producten. In de residuproef werden vier gewasbeschermingschema’s getoetst: DLV-praktijk, Bayer, Syngenta en een schema met de van Biolchim afkomstige biologische plantversterker Loker.
Vanaf de oogst werd op drie momenten de hoeveelheid en de aard van het residu op de vruchten bepaald. Daarnaast werden de gebruikte middelen beoordeeld op hun effectiviteit. Het DLV-schema bestond volledig uit chemische middelen, Bayer en Syngenta zetten beiden in op twee nieuwe vruchtrotmiddelen die kort tegen een erkenning in de aardbeienteelt aan zitten. In het Bayer-schema werden vanaf de start van de oogst enkel biologische middelen ingezet. Zeker één biologisch middel hiervan zal op korte termijn erkend worden en zorgt voor een goede afweer tegenover onder andere meeldauw.