Doorgaan naar artikel

Residu-vrije aanvulling tegen bewaarrot in hardfruit

Image
- Upl

wereldwijd toonaangevend in gewasbeschermingsmiddelen

Foto: UPL partner

Foto: UPL

De toepassing van captan-producten is recent beperkt voor toepassing in appels en peren in de periode voor de oogst. Hierdoor zijn andere strategieën nodig in het afspuitschema voor de beheersing van vruchtrot tijdens de bewaring.

De afgelopen jaren is in de keten interesse ontstaan voor de inzet van bio-fungicide Vacciplant® in de teelt van hardfruit. Zo is er onderzoek gedaan naar de waarde van het middel in de vergroening van het afspuitschema. Onderzoeksresultaten laten zien dat Vacciplant een stevige basis vormt in het laatste deel van de teelt, daar waar het gebruik van producten op basis van captan niet meer mag en de druk op de input van chemische middelen toeneemt. Daardoor is Vacciplant een groene bouwsteen tegen bewaarrot en heeft bovendien een goede werking tegen bacterievuur en schurft.

Minder actieve stoffen met inzet van Vacciplant

Vacciplant heeft in meerjarig onderzoek een sterke toegevoegde waarde laten zien tegen bewaarrot. In de proeven werd Malvin® WG (captan) ingezet tot 29 dagen voor de oogst (veiligheidstermijn). Daarna werden de standaard schema’s uit de praktijk ingezet in combinatie met Vacciplant of een schema met enkel Vacciplant. Hieruit blijkt dat het middel de rol van een werkzame stof kan overnemen en het aantal werkzame stoffen in het afspuitschema kan verminderen. Dit laten ook recente resultaten uit een veld- en bewaarproef van vruchtrotbestrijding op peer (Conference) zien. Vacciplant geeft in combinatie met één actieve stof (fludioxonil) uit het product Geoxe* een vergelijkbaar resultaat als het relatief zware schema waarin tweemaal Switch** (fludioxonil + cyprodinil) en éénmaal Geoxe* is toegepast. Bij dit laatste schema blijven er twee actieve stoffen achter op het fruit. Met de inzet van een schema waarin Vacciplant wordt opgenomen kan de input- en residulast dus worden verminderd en worden vergelijkbare resultaten behaald.

Bewaarproef vruchtrotbestrijding Proeftuin Randwijk onder uitvoering van Fruitconsult en CAF 2020-2021.

Bewaarproef vruchtrotbestrijding Proeftuin Randwijk onder uitvoering van Fruitconsult en CAF 2020-2021.

Ferdy Tolhoek, specialist gewasbescherming CAF: “In het bewaarrotonderzoek van 2017-2018 heeft Vacciplant zich boven verwachting goed bewezen. Ook zijn er met Vacciplant goede resultaten behaald in de bestrijding van schurft. Al met al maakt dit het interessant om Vacciplant in het vruchtrotschema op te nemen, regulier maar ook biologisch. We zijn immers opzoek naar aanvullingen om ‘gaten’ in het schema op te vullen zonder extra residu en met een praktisch werkbaar etiket.” Dat zegt Tolhoek over het onderzoek bewaarrot in appels, locatie Haaften, uitvoering CAF 2017-2018.

Meer over VACCIPLANT

VACCIPLANT (toelatingsnummer 13383) is een elicitor op basis van de natuurlijke werkzame stof laminarin. Het product is een bio-fungicide en activeert het natuurlijke afweermechanisme tegen pathogenen in planten. VACCIPLANT is een gewasbeschermingsmiddel, maar laat geen residu achter op het gewas en telt daardoor niet mee met de MRL’s of bovenwettelijke eisen. Wel levert de inzet van het middel een bonuspunt op voor het PlanetProof keurmerk.

Het afweermechanisme van de plant is een complex mechanisme, maar zeer effectief in te zetten in een geïntegreerde schimmelbestrijding. VACCIPLANT is een product die het afweermechanisme van de plant activeert. Een bespuiting met VACCIPLANT wordt herkend door de plant middels receptoren, deze receptoren zorgen ervoor dat de Salicyl en Jasmonzuur route worden aangezet. Dit zijn de boodschappers in de plant die ervoor zorgen dat de drie belangrijke afweermechanismen worden geactiveerd.

Unieke eigenschappen van VACCIPLANT
Biedt bescherming tegen een breed scala aan pathogenen
Versterkt, of draagt bij aan, chemische gewasbeschermingsprogramma’s
Toegestaan als gewasbeschermingsmiddel in de biologische landbouw
Ondersteuning voor resistentiemanagementprogramma’s
Inzetbaar voor residuvrije teelt

Klik hier voor de Vacciplant-leaflet met meer informatie. Of neem contact op met Technical Crop Manager Jesper Tas via 06-40050369 of jesper.tas@upl-ltd.com.
Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

is een toonaangevende speler in de landbouw en behoort tot de top-5 van gewasbeschermingsmiddelenbedrijven wereldwijd. UPL heeft een omzet van circa USD 5 miljard, een aanwezigheid in 76 landen, sales in ruim 130 landen en meer dan 10.800 werknemers wereldwijd.Met de missie 'OpenAg' wil UPL de landbouw transformeren en een duurzaam landbouwnetwerk creëren. UPL biedt een geïntegreerd productportfolio met (gepatenteerde) landbouwoplossingen voor diverse gewassen, waaronder gewasbeschermingsmiddelen en Biosolutions. Lees meer op onze website

Meer over - Upl

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin