Doorgaan naar artikel

REO: vertrouwen cruciaal bij groei Franse markt

De groentecoöperatie REO-veiling heeft in 2017 grote stappen gezet op de Franse markt, maar waarschuwt dat vertrouwen broos is.

Frankrijk is de tweede thuismarkt van REO en de afzet groeit, onder meer door steeds meer Franse REO-telers. Er zijn ook stappen gezet. Een jaar geleden startte de gemengde veiling met Frans en REO bloemkool. Ook werd de eerste steen gelegd voor REO-kassen op Frans grondgebied in Arques. In het najaar van 2017 kwam daar een samenwerkingsverband bij met de producenten uit Poix-de-Picardie, waardoor REO continu Frans product kan leveren aan de afnemers.

Incidenten

Maar REO waarschuwt dat het vertrouwen in leveranciers in gevaar is door incidenten met onjuiste herkomstaanduidingen. REO stelt in het jaarverslag over 2017 dat een aantal marktpartijen in 2017 ‘al te lichtzinnig omgingen met tracering en herkomst van product, en zo nieuwe marktkansen compromitteren’,

Lokale ondernemerschap

REO Veiling was afgelopen jaar ‘de beste Belgische investeerder in Frankrijk’, een organisatie van de CCI (La Chambre de Commerce de l’Industrie France-Belgique ). Het is de beloning voor het verankeren van tuinbouw in het noorden van Frankrijk met respect voor het lokale ondernemerschap. REO poogt met steeds meer lokale Frans producten ook Belgische groente in Frankrijk af te zetten.

Contractverkoop groeit

Uit het jaarverslag valt verder op te maken dat REO in 2017 het percentage klokverkopen op de veiling zag teruglopen. Er wordt steeds meer via contracten verkocht. Sinds 2008 is dat aandeel opgelopen tot 36,4%. Op de simultaanklok van de veiling van REO wordt nu 46,1% van de producten digitaal op afstand gekocht (thuiskoop). Ook dat percentage groeit. Op de eigen locatie werd nog 29 % van de producten gekocht via de veiling.

Export

De verdeling export en afzet op binnenland schommelt bij REO. Afgelopen jaar was export gegroeid ten koste van de binnenlandse markt. In 2008 was het aandeel export echter groter dan in 2017. De omzet van € 175,3 miljoen wordt bereikt met 2.757 leden.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin