Doorgaan naar artikel

‘Rendabele winterteelt kleinfruit’

52 weken per jaar, 7 dagen per week Nederlands kleinfruit in het winkelschap. Kan dat?

De teelt van bramen en frambozen in Nederland is al aangepast van vollegrondsteelt naar substraatteelt in potten en breidt zich nu uit naar winterteelten. Met meerdere teelten per jaar en een langer oogstseizoen, hoge kwaliteit en hoge producties moet een goed bedrijfsresultaat bereikt worden.

Aanpassing teeltomstandigheden

Er is steeds meer kennis en ervaring om kleinfruit in de winter in Nederland te produceren. De teeltomstandigheden worden aangepast aan de behoefte van de gewassen en rassen. Belangrijke factoren hierbij zijn de hoeveelheid benodigd licht, het lichtspectrum en vooral de extra kosten.

Energiekosten zijn € 13 per vierkante meter

Extra kosten

Voor een winterteelt bramen berekenen we 2.700 branduren met een vermogen van 50 watt per vierkante meter. Dan is 135 kWh per vierkante meter nodig. Bij € 0,095 per kWh zijn de energiekosten € 13 per vierkante meter. De kosten voor de lampen komen uit op ook € 13 per vierkante meter bij afschrijving in 10 jaar. Uitgaande van een productie van 7 kilo per vierkante meter zijn de extra kosten daarmee € 3,70 per kilo. Daarnaast zijn de planten bij winterteelt extra lang bewaard, met de daarbij horende extra kosten.

Rendabele winterteelt kleinfruit

Voor een rendabele winterteelt van kleinfruit in Nederland moeten alle teeltaspecten, van het beste plantmateriaal, het beste kasklimaat tot aan optimale biologische bestrijding, op elkaar ingespeeld zijn om de hoge kwaliteit te realiseren, die leidt tot de benodigde prijsvorming voor een rendabele teelt.

Share this

Afbeelding
Gondy Heijerman

Onderzoeker kleinfruit bij Delphy

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin