Doorgaan naar artikel

Remkes: overheid niet nodig bij ontwikkeling biologisch en klimaatneutraal

Sector kan zelfstandig stap naar biologisch zetten. - Foto: Jeroen Verheul

Sector kan zelfstandig stap naar biologisch zetten. - Foto: Jeroen Verheul

De tuinbouw heeft in principe de overheid niet nodig om te ontwikkelen naar meer biologisch of klimaatneutraal. Dat schrijft Johan Remkes in zijn rapport Wat wel kan. In zijn analyse neemt de gespreksleider in de dialoog tussen overheid en agrarische sector over de stikstofcrisis de tuinbouw mee.

Bij de ontwikkeling van biologische productie is geen rol van de overheid nodig, stelt Remkes. De tuinbouw kan zichzelf verder ontwikkelen en hoeft niet als geheel om te schakelen. “Wel lijkt biologische productie een logische beweging, waar nationaal en internationaal een langzaam groeiende markt voor bestaat. De ontwikkeling naar meer biologisch kan in de tuinbouw zelfstandig gemaakt worden.”

Remkes: tuinbouw kan klimaatdoel zelfstandig bereiken

Remkes gaat in zijn analyse uit van een herstel van normale energiecondities, maar erkent dat zijn analyse niet standhoudt als de energieprijzen niet normaliseren.

De stikstofbemiddelaar gaat er onder normale condities vanuit dat de sector tuinbouw zich zelfstandig kan ontwikkelen. De meeste ondernemingen kunnen zelfstandig het doel bereiken om in 2050 klimaatneutraal te produceren. De sector is grotendeels zelf in staat te innoveren en nieuwe productontwikkeling toe te passen of teelt aan te passen, stelt hij.

Lees op Boerderij.nl: Interview Remkes: ‘Kabinet moet luisteren en zich gedragen’

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin