Doorgaan naar artikel

Rem op glasplan Bommelerwaard

De Hollandse Waterlinie zorgt mogelijk voor vertraging van het Gelderse plan voor uitbreiding van glastuinbouw in de Bommelerwaard. De Raad van State is gevraagd het hele plan op te schorten vanwege een onterechte uitbreidingsvergunning.

Een zaak over uitbreiding van een glastuinbouwbedrijf in de Bommelerwaard krijgt misschien grote gevolgen. De Raad van State moet nu beslissen of de kwekerij wel helemaal volgens plan kan uitbreiden. Een klein deel van de uitbreiding van chrysantenkwekerij Van Wijk aan de Maarten van Rossumweg in Poederoijen komt namelijk te liggen binnen zogenoemde Pronk-gronden. De naam verwijst naar de voormalige minister Jan Pronk van Ruimtelijke ordening.

Die besliste tijdens zijn bewind dat gronden in een bufferstrook langs de Hollandse Waterlinie niet bebouwd mogen worden. Hij kocht die gronden ook aan, omdat ze liggen in een gebied dat bij het ontwerp van de waterlinie werd aangeduid als overstromingsgebied om vijandelijke legers te stoppen.

Inpassingsplan

Voormalig tuinder G. van Giessen werd ook gedwongen om een deel van zijn gronden aan minister Pronk te verkopen. Maar tot grote woede van Van Giessen mag zijn buurman Van Wijk nu toch zijn Pronk-gronden gaan bebouwen met kassen. De provincie Gelderland maakt dat mogelijk met het zogeheten Inpassingsplan Tuinbouw Bommelerwaard. Van Giessen vindt dit niet kunnen. Volgens hem meet de provincie met twee maten.

Maar de provincie Gelderland vindt dat het wel kan. Met het inpassingsplan wordt enerzijds ruimte gegeven aan kwekers om hun bedrijven uit te breiden. Anderzijds wordt die uitbreiding gecompenseerd met de aanleg van gebieden voor natuur en recreatie. Daarbij wordt volgens de advocaat van de provincie ook rekening gehouden met de bufferstrook langs de Hollandse Waterlinie.

De provincie vindt echter ook dat die strook wel wat minder kan. Sinds de aanwijzing als Pronk-gronden hebben de verschillende overheden daar toch bebouwing toegelaten. Daarom vindt de provincie dat de vroegere bescherming van de bufferstrook achterhaald is en op sommige plekken mag worden aangetast, omdat er toch al bebouwing staat.

Schorsen

Bij de kwekerij van Van Wijk in Poederoijen gaat het om een klein stukje Pronk-grond van slechts 225 vierkante meter. Maar het gaat volgens bezwaarmaker Van Giessen vooral om het principe dat die gronden onbebouwd moeten blijven. Er zijn al meer dan genoeg van die beschermde gebieden geofferd, zegt hij. Elders langs de waterlinie zijn daar zelfs woningen en een bedrijventerrein op gebouwd.

Van Giessen heeft de Raad van State nu gevraagd om het inpassingsplan voor de tuinbouw in de Bommelerwaard te schorsen. Het gaat hem daarbij niet om het hele plan, want dan zouden kwekers op andere plekken in het gebied daarvan ten onrechte de dupe worden. De bouwdrift van buurman Van Wijk moet wel aan banden worden gelegd.

De Raad van State gaat nu eerst beoordelen of daar wel voldoende urgentie is. Later zal de Raad in een zogenoemde bodemprocedure bekijken of de aantasting van Pronk-gronden in de Bommelerwaard wel mag. In dat geval kunnen de gevolgen groter zijn als daar ook door andere tuinders op Pronk-gronden wordt gebouwd. De Raad oordeelt binnen enkele weken over het schorsingsverzoek.

Share this

Afbeelding
Adrie van der Wel

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin