Doorgaan naar artikel

Relatiebeding mag werknemer niet onnodig beknotten

Een relatiebeding in een ardbeidscontract mag niet breed worden uitgelegd en daardoor een werknemer beknotten.

Dat oordeelt de Rechtbank Rotterdam in een zaak van een oud-werkgever tegen een voormalige werknemer. Deze werknemer kwam in dienst bij een groentengroothandel, maar werd door zijn oude werkgever gehouden aan zijn relatiebeding en eiste € 10.000. De werknemer, een accountmanager, betaalde de boete niet omdat het relatiebeding niet is overtreden.

De rechter is het daarmee eens. Een relatiebeding moet voorkomen dat een werknemer klanten meeneemt naar een nieuwe werkgever. Dat houdt niet in dat hij niet mag gaan werken bij een klant van de oud-werkgever. Dat is een oprekking van het relatiebeding dat in de groentenhandel ook bekend is, naast een concurrentiebeding.

Door krapte stapt personeel vaker over

De rechter oordeelt bovendien dat de tekst van het relatiebeding van de oud-werkgever onduidelijk is. Ook volgens zijn eigen uitleg van het relatiebeding mag de werknemer gewoon overstappen naar een klant. In dit geval was de oud-werkgever een uitzendonderneming en blijft de groentenhandel een klant van de uitzendonderneming. Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt wordt vaker personeel weggelokt en wordt het relatiebeding belangrijker.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin