Doorgaan naar artikel

Relatie bodem en gezonde voeding onder de loep

Het Louis Bolk Instituut, stichting Bac2nature en Universiteit Maastricht gaan onderzoeken of de kwaliteit van landbouwbodems een relatie heeft met het gezondheidseffect van de groenten die erop worden geteeld.

Het belangrijkste doel van dit onderzoek is om dit thema op de onderzoeks- en investeringsagenda’s van overheden en bedrijven te krijgen door middel van het leveren van dit eerste conceptuele bewijs.

Eerst kijken de onderzoekers naar de mogelijke relatie tussen een vitale bodem, het voedselgewas en de humane gezondheid. Deze relatie wordt onderzocht door te meten welke bacteriën uit de grond via de geconsumeerde tomaten in mensen terechtkomen. Hiervoor maken de onderzoekers gebruik van een kunstmatig maagdarmmodel bij de Universiteit van Maastricht, waarbij ze de bacteriën (microbiomen) van tomaten geteeld in volle grond vergelijken met die van hydroculturen.

Resultaten gebruiken in bodembeleid

“Inzicht in een dergelijke relatie kan van groot belang zijn voor bijvoorbeeld het bodembeleid van de overheid, de marktpropositie van agrarische ondernemers, voedingsmiddelenproducenten en retailers, maar kan ook impact hebben op gezondheidsbeleid van overheden en zorgaanbieders”, legt Peter Keijzer van het Louis Bolk Instituut de noodzaak van het onderzoek uit.

De onderzoeksvragen zijn: hebben tomaten van de volle grond een hogere diversiteit aan micro-organismen dan tomaten geteeld op substraat? en: draagt de diversiteit aan bacteriën in tomaten bij aan de diversiteit in de darm en daarmee aan een weerbaardere gezondheid bij de mens?

In contact met bacteriën

“Sinds de industriële revolutie komen we steeds minder in contact met de hoge diversiteit aan bacteriën uit de natuur”, stelt Marco van Es, oprichter Bac2nature. “Dit veroorzaakt een verarming van ons microbioom en daarmee een verhoogd risico op (chronische) ontstekingsziektes. We zoeken naar oplossingen om het contact met diverse bacteriën uit de natuur op een moderne manier te herstellen.”

Koen Venema, Universiteit Maastricht: “Door gebruik te maken van een gevalideerd model dat nauwkeurig het maagdarmkanaal nabootst, kunnen we bestuderen of de micro-organismen in tomaten de passage door de darmen overleven en een interactie kunnen aangaan met de microflora in de dikke darm. Die is cruciaal voor gezondheid.”

Grote verscheidenheid aan micro-organismen gezonder

Het idee is dat een grote verscheidenheid aan micro-organismen gezonder voor de mens is dan een lage diversiteit. De verwachting is dat gewassen geteeld op volle grond meer verschillende soorten bacteriën (en wellicht ook schimmels) bevatten dan gewassen geteeld op een meer steriel substraat.

Share this

Petra Vos
Petra Vos

redacteur vollegrondsgroenten

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin