Doorgaan naar artikel

‘Rekenen aan rendement belichting komkommers’

De hogere gasprijzen zorgen bij Tielemans Groentekwekerij in Boekel voor onzekere tijden. Er lopen afzetgesprekken over een komende belichte komkommerteelt.

Teeltverantwoordelijke Jan Biemans: “We liggen nu leeg en moeten bijna weer gaan planten. De matten liggen klaar om volgedruppeld te worden. Maar we hebben wel een meerprijs nodig om de teelt rendabel te kunnen maken. Daarover lopen nu gesprekken.

Ga je de helft van de stroom met de wkk maken en de andere helft inkopen?

Biemans vertelt dat er verschillende berekeningen worden gemaakt hoe de kwekerij de energiekosten zo laag mogelijk kan houden en toch de gemaakte leverafspraken kan nakomen. “Ga je dan de helft van de stroom met de wkk maken en de andere helft inkopen? Of ga je alleen de leds aanzetten met wkk-stroom en niet de Son-T? Ga je alleen ’s morgens belichten of ook op andere momenten van de dag? Er zijn zo veel dingen om aan te rekenen”, legt hij uit.

Intensiveren belichting

De intensivering van de belichting op het bedrijf is recent doorgevoerd. Daarom kiest de groentekwekerij ervoor om de eerste ervaringen af te wachten alvorens energieaankopen en -verkopen vast te gaan leggen. Biemans: “We zaten nog niet in een vast stramien. Daardoor hebben we nog niet voldoende posities ingenomen om minder last te hebben van deze enorme gas- en elektra-prijsstijgingen. Maar als we dat wel hadden gedaan, is het economisch nog de vraag of we die gaspositie dan niet beter zouden kunnen verkopen.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jan Biemans

teeltbegeleider komkommer

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin