Doorgaan naar artikel

‘Rek in productie aubergine is er nog niet uit’

Foto: GFactueel premium

Foto: GFactueel

“We gaan tot en met week 43 door, tenzij de prijzen instorten en het heel koud wordt”, zegt teler Peter Boekestijn van Boekestijn Eggplants in De Lier.

De zetting is ook aan het eind nog redelijk goed geweest en de productie viel niet tegen. “In week 38 en 39 kwamen we nog rond 1,25 kilo per vierkante meter uit. Maar in week 40 is het nog maar 7 tot 8 ons”, verwachtte Boekestijn. Om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden zorgt hij ervoor dat het gewas actief blijft door niet te schermen en er voldoende energie in te stoppen.

Bovendien heeft hij de druppel-ec verhoogd naar 4,5. In de mat is de ec inmiddels 5 mS/cm. Dat is twee keer zo hoog als midden in de zomer. “Ik wil de verdamping en de sapstroom naar de vruchten zo veel mogelijk op gang houden.” Hij geeft op dagen met veel zon nog 3 tot 4 liter voedingswater per vierkante meter tussen 10.30 en 15.30 uur, maar op donkere dagen is dat hooguit nog 1,5 liter in een kortere tijd. “Ik zorg wel dat er altijd nog wat drain terugkomt.”

Windkant open

De bandbreedte van de temperatuurinstelling is smaller gemaakt. Overdag wordt geleidelijk op licht naar een kastemperatuur van 24 tot 25 graden toe gewerkt. In de voornacht en nacht staat er 19 graden vlak ingesteld. “Eigenlijk ga je terug naar de instellingen van het begin van de teelt. Het grote verschil is alleen dat het nu veel vochtiger is. Gemiddeld over de hele week is de RV 90%.” Daarom staat overdag ook vaak de windkant van de luchtramen open, zeker als het buiten redelijk warm is. “Als het zonnig is zie de RV nog wel dalen naar 80%.”

Heel weinig chemie

De biologische gewasbescherming is ook in het laatste deel van de teelt goed verlopen. “We komen nog steeds Macro’s tegen. Eind juli hebben we een keer Altacor gebruikt tegen de rupsen. Daarna hebben we alleen nog een keer Plenum ingezet om boterbloemluis te corrigeren.” Ondanks de hoge RV en Macrolophus-populatie zijn er geen problemen met Mucor geweest.

Niet te steriel tijdens teelt

Ook overmatige wortelgroei is erg beperkt gebleven. “Het lijkt of dat steeds minder wordt. Er waren jaren dat een kwart van de matten was aangetast. Nu is dat veel minder, niet eens 1%.” Vanaf de start van de teelt gebruikt Boekestijn de biologische middelen Drip-foam (om de druppelleidingen schoon te houden) en Orga-crop dat micro-organismen bevat plus silicium voor steviger cellen in blad en vrucht. “Ik denk dat het belangrijk is om tijdens de teelt het druppelsysteem niet te steriel te houden, zoals je met waterstofperoxide doet. Als er dan een kwade bacterie komt, heeft hij alle ruimte.”

Grote schoonmaak

De grote schoonmaak tijdens de komende teeltwisseling zal hij dezelfde maatregelen nemen als vorig jaar. Alle stekers worden verzameld en een weekend in een chlooroplossing gezet. De silo’s en leidingen worden leeggemaakt en met waterstof gevuld. “Als alles steriel schoon is, gaan we de teelt weer starten met de biologische middelen in het druppelwater.”

Tevreden, maar …

Terugkijkend op het bijna afgelopen teeltseizoen, is Boekestijn positief. “Ik ben best tevreden met het eindresultaat. De productie komt waarschijnlijk uit rond 59 kilo aubergine per vierkante meter, meer dan vorig jaar en wat minder dan in 2015. Maar het had meer kunnen zijn, als ik half mei niet te weinig water had gegeven. De drainpercentages over de dag waren goed, maar midden op de dag kregen de planten een aantal dagen toch te weinig omdat het gewas meer verdampte dan je zou verwachten bij die lichtomstandigheden.”

“Het gevolg was dat het gewas wat uit balans raakte en te vegetatief kwam te staan”, blikt hij terug. “Maar er is nog wel meer mogelijk. In onze studieclub laten momenteel twee bedrijven zien dat de rek er wat productie betreft gelukkig nog niet uit is.”

Andere onderstam

Voor komend seizoen heeft hij de teeltstrategie al voor een groot deel bepaald. Er zijn heel wat aanpassingen. In de eerste plaats komt het ras Beyoncé op de nieuwe onderstam Kardia te staan. “Die heeft een goede groeikracht, maar staat ook meer op de vruchten te werken, blijkt in de verschillende proeven. Dit jaar had ik, mede omdat ik altijd 3 in plaats van 4 stengels per plant aanhoud, best moeite om het gewas met de onderstam Maxifort in het begin in balans te krijgen. En vorig jaar met Emperador kwam ik juist groeikracht tekort.”

Bekijk meer

Delen

Image
Peter Boekestijn

aubergineteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin