Doorgaan naar artikel

Reinigen spuitmachine

Op de meeste bedrijven loopt het spuitseizoen op zijn einde. De spuitmachine wordt optimaal beschermd als deze voor de winterstalling goed wordt schoongemaakt.

Optimaal werkende spuitapparatuur is essentieel, niet alleen voor een goede verdeling van de spuitvloeistof over het gewas en dus een goede bestrijding, maar ook om de emissie naar bijvoorbeeld een naburig gewas, de lucht, de bodem en het oppervlaktewater zoveel mogelijk te beperken.
Biedt de spuitmachine netjes en schoon aan voor de periodieke keuring. Deze SKL keuring is verplicht voor spuitmachines ouder dan 3 jaren of als de keuring langer dan 3 jaren geleden is uitgevoerd.

Reinig de spuit (tank, leidingen, doppen én de buitenkant) op een spoelplaats zonder overloop of op onverhard terrein of op het veld en blijf minimaal 5 meter van de waterkant. Primaclean reinigt net als andere producten de spuitmachine, maar het brengt daarnaast ook een beschermend laagje aan waarmee corrosie voorkomen wordt. Dat laatste is erg belangrijk omdat de levensduur van de spuitmachine hiermee verlengd wordt.

Voor een snelle, veilig en effectieve reiniging gelden een 5-tal regels:
1. Reinig de apparatuur aan het eind van het seizoen inwendig en uitwendig eerst met water.
2. Vul daarna de tank met water voor minimaal 10-20% van de tankinhoud. Voeg dan 200 g/100 liter water Primaclean toe en pomp de oplossing gedurende ± 15 minuten rond.
3. Laat vervolgens de oplossing een nacht in de tank staan en spuit daarna de tank leeg.
4. Reinig de apparatuur uitwendig met een oplossing van 50 gram/10 liter water Primaclean.
5. Zowel inwendig als uitwendig NIET naspoelen met water zodat Primaclean een beschermende laag aanbrengt die beschermt tegen corrosie.

Bron:  Bayer CropScience

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin