‘Regeringsplannen desastreus voor modale teler’

12-02 | Laatste update op 08-07 | |
Doelman
Bert Doelman courgetteteler
Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

Een ‘nieuw’ kabinet met nieuwe plannen, het brengt weinig goeds.

Na driekwart jaar ruzie zoeken en uiteindelijk wat formeren hebben we een nieuw kabinet. Nou ja, nieuw, dezelfde partijen gaan op de oude voet verder. Oude wijn in oude zakken, zeg maar.

Rechtse overwinning en geld gaat naar linkse hobby’s

Het coalitieakkoord stemt me ook niet tot vreugde. Het lijkt wel of CDA en VVD al hun principes overboord hebben gekieperd om maar te mogen blijven regeren. Rechts heeft de verkiezingen gewonnen en we worden opgezadeld met een links kabinet. Het geld wordt met bakken uitgegeven, met name aan de linkse hobby’s. Zo gaat € 35 miljard naar klimaat en € 25 miljard naar stikstof. Enorme uitgaven waarvan het effect niet te meten is. En de rekening worden doorgeschoven naar de volgende generatie.

Land- en tuinbouwers wachten drie moeilijke jaren

De agrariërs komen er ook slecht vanaf. De boeren pesten we het land uit naar waar ze, gelukkig voor hen, met open armen ontvangen worden. Voor de glastuinbouw wordt in 2025 de verlaagde energiebelasting afgeschaft, zo lezen we in de bijlage. Het lijkt nog ver weg en niet zo ingrijpend, maar een snelle rekensom leert dat je over de eerste 180.000 kuub gas zo’n € 70.000 extra aan belasting gaat betalen. Voor echt grote jongens geen probleem, voor de modale tuinder desastreus. Ik ben benieuwd of de gevolgen van deze belastingverhoging voldoende bekend is bij onze LTO-voormannen/vrouwen. Zo ja, dan mag ik hopen dat ze vanaf vandaag er de komende drie jaar alles aan gaan doen om dit van tafel te krijgen.

Enig goede; het duurt hooguit drie jaar

Is er dan niets positief te melden? Jawel: de btw op groenten en fruit wordt verlaagd van 9 naar 0%. O nee, wacht even, dat gaat voorlopig niet door, want dat kunnen de computers niet aan. Vreemd want drie jaar geleden de btw verhogen ging met één druk op de knop.

Het lange formeren heeft één voordeel, dit kabinet blijft hooguit drie jaar aan de macht.

Meer over


Beheer