“Regen is voor mij een no-go”

16-01-2014 | Laatste update op 14-09 | |
“Regen is voor mij een no-go”

“Ik probeer de werkzaamheden in de winter zo goed mogelijk te spreiden. Maar het weer is uiteindelijk bepalend”, vertelt Mark Vonk van biologisch kleinfruitbedrijf De Sprankenhof in Udenhout.

“Regenachtig weer is voor mij een ‘no-go’. In rode bes en zeker ook in kruisbes is Eutypa een schimmel die zich flink kan uitbreiden als je bij zulk weer snoeiwonden maakt. Bij bramen en frambozen is dat minder spannend. Maar je weet ook niet alles. En wat wel zeker is dat regenachtig weer meer kans geeft op schimmelinfecties.”

“Aan het gewas is nog niets afwijkends te zien als mogelijk gevolg van de relatief zachte winter. Het blad is ook bij alle gewassen heel laat gevallen in het afgelopen najaar. Dat was vooral bij herfstframboos opvallend. Misschien dat daarom de struiken op het oog nog niet reageren op deze temperaturen. Als het langzaam aan kouder wordt is er volgens mij ook nog niets aan de hand, het moet alleen niet zo plotseling omslaan als in 2012.”

“Het uitrijden van compost en dergelijke komt pas in het voorjaar weer aan de orde. Met het opruimen van het laatste snoeihout neem ik ook het onkruid mee. Vervolgens brengen we compost of houtsnippers op.  Dan is alles in een keer klaar voor het nieuwe groeiseizoen. Afgelopen seizoen is de grond uitgebreid bemonsterd. Daar kwamen geen schokkende zaken uit.  Als de grond blijkbaar zo in balans is, ga ik daar op voorhand niets aan doen.”

Oostveen
Anton Oostveen freelance fruitteeltjournalist


Beheer