Doorgaan naar artikel

Regen en snel een beetje

Ons kassenbedrijf staat in Noord-Holland, vlak tegen een grote vaart aan.

Met dit eerste zinnetje voelt u waarschijnlijk al waar ik heen wil; na zo’n lange droge periode is het een zegen als je makkelijk veel schoon water kan bijmengen in je bassin. Omdat chrysanten een grondteelt is, is het bijmengen van slootwater relatief makkelijk. Hadden we nog rozen gehad, dan waren nu na drie droge maanden de rapen gaar.

Het is niet de eerste keer dat het zo lang droog is. Ik herinner me van jaren terug (zomer 1998?) dat het ook maar steeds droog en heet bleef. Ik weet dat nog zo goed, omdat we toen een stageloper hadden uit IJsland. Dat arme kind bezweek bijna onder de hitte en ik bleef maar zeggen dat het nooit erg lang meer kon duren. Uiteindelijk hadden we toen zes weken boven de dertig graden of zoiets. En dat weerbericht maar week in week uit koeler weer en regen beloven. Maar al wat er kwam, geen neerslag.

Dat is nu ook weer zo. Keer op keer staat er in de krant een donker wolkje met een enkel druppetje eruit. Maar de meeste buien drijven over. Vorige week viel er dan eindelijk een buitje, maar die was maar kort. Niet eens krachtig genoeg om alle pollen van mijn auto te wassen. Ik ben serieus naar buiten gelopen om weer even wat regen op mijn gezicht te voelen.

Dankzij de klei in dit gebied groeit er nog wat. Maar ook hier moeten de meeste gewassen het van de beregening hebben. Gelukkig hebben we hier veel oppervlakte water, waardoor dat op veel percelen mogelijk is. Ik lees in de Groenten en Fruit dat de schade in het Oosten of op zandgrond nog mee valt. Maar dan moet het weer nu wel omslaan!

Want ik ben dit droge warme klimaat nu wel zo verschrikkelijk zat. Als ik daarvan hield, dan verhuisde ik wel naar Zuid-Italië. Ik kan niet wachten tot het hier weer eens flink gaat regenen. Daarmee schaar ik mij in een kleine groep. Maar u kent ze, want u hoort er vast ook bij!

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin