Doorgaan naar artikel

Regeling klimaat aanscherpen met vruchttemperatuur

Aanscherping klimaatsturing paprika. - Foto: Peter Visser

Aanscherping klimaatsturing paprika. - Foto: Peter Visser

Het is mogelijk de vruchtkwaliteit bij paprika te verbeteren en het energiegebruik te verlagen, met geavanceerde sensortechnologie.

In een proef bij paprikakwekerij Moors in het Brabantse Someren wordt een draadloze vruchttemperatuursensor toegepast bij de monitoring en aansturing van het groeiproces. De sensor wordt door het Amsterdamse bedrijf 30MHz op de markt gebracht samen met Kwekerij Moors en Proeftuin Zwaagdijk. Volgens Cor-Jan Holwerda van 30MHz verkleint de nieuwe infrarood sensortechnologie substantieel het risico dat vruchten te warm worden en rotting op kan treden. Dit geeft minder uitval. Daarnaast verwacht Holwerda, in combinatie met een klimaatmodel, komende jaren een energiebesparing van minimaal 5% te kunnen realiseren.

Nog scherper sturen

Bedrijfsleider Sander Berkers van de Moors-locatie in Someren ziet klimaatsturing op basis van vruchttemperatuurmetingen als een grote uitdaging: “Wij verwachten veel van de koppeling van sensortechnologie aan een klimaatmodel en investeren mee in de ontwikkelkosten. Wij krijgen zo meer inzicht in het temperatuurverloop van onze paprika’s tijdens de groeifase en kunnen nóg scherper sturen op het klimaat.”

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin