Doorgaan naar artikel

Regelgeving rond beheersing knaagdieren gaat veranderen

Per 1 januari 2023 veranderen de etiketten van rodenticiden - Foto: Jan Willem Schouten

Per 1 januari 2023 veranderen de etiketten van rodenticiden - Foto: Jan Willem Schouten

Het werken met rodenticiden, middelen tegen knaagdieren, is vanaf 1 januari 2023 alleen onder voorwaarden toegestaan.

Vanaf 1 januari 2023 mogen alleen bedrijven met het KPMB IPM knaagdieren-certificaat de biocide anticoagulantia toepassen. Voor agrariërs met een KBA-licentie betekent dit dat ze de biocide niet langer mogen gebruiken. Dit wordt zelfs strafbaar wordt, aldus de agrarische coöperatie CZAV.

Bestaande licenties vervallen, nieuwe nodig

Voor ondernemers of medewerkers van een agrarisch bedrijf die in het bezit zijn van een KBA-licentie (Knaagdier Beheersing Agrarisch) of KGA-GB-licentie (Knaagdier Beheersing Agrarisch Geïntegreerde Beheersing) geldt dat deze komen te vervallen. Hiervoor in de plaats komt een nieuwe vorm van KBA. Die heet: IPM-Knaagdier Beheersing Agrarisch (IPM-KBA). Hiervoor is een aangepaste nascholingsbijeenkomst vereist, inclusief het examen IPM-knaagdierbeheersing per medewerker naast de bedrijfscertificering.

Controle op naleving regels

Om te controleren of de regels nageleefd worden, zullen audits worden uitgevoerd, geeft de CZAV aan. Controleurs bekijken de werkwijze en controleren de aanwezigheid van certificeringen van het bedrijf en de medewerkers. Dit gaat ondernemers meer geld en tijd kosten vanwege de intesievere nascholing.

Nieuwe etiketten rodenticiden

Het pakket aan toegelaten rodenticiden verandert niet. Wel is het zo dat per 1 januari 2023 de etiketten van rodenticiden worden aangepast, waardoor deze niet meer op de oude licentiepas zijn aan te schaffen.

Vanaf 1 januari 2023 heeft een ondernemer twee mogelijkheden:

  • de aanpak van knaagdieren uitbesteden aan een externe ongediertebestrijder,

  • zelf ongedierte blijven bestrijden en gaan werken met de licentie IPM-knaagdierbeheersing op Agrarische bedrijven (IPM-KBA).

Bekijk meer

Delen

Stan Verstegen
Stan Verstegen

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin