Doorgaan naar artikel

Reële KAS-notering ligt paar euro lager

Opslag van kunstmest. Foto: Peter Roek premium

Opslag van kunstmest. Foto: Peter Roek

De handel in kunstmest ligt stil waardoor de prijzen gelijk blijven. Ondertussen is de markt wel dalend.

De kunstmestmarkt stelt in deze periode van het jaar maar bitter weinig voor. Er is simpelweg geen handel. Alleen om die reden blijven de prijzen deze week ook gelijk, want de notering is niet op enige vorm van handel gestoeld.

De meeste akkerbouwers en veehouders hebben eind september voor het laatst product ingeslagen. KAS noteert sindsdien al bijna twee maanden lang ongewijzigd op € 35,60 per 100 kilo. Daarmee liggen de prijzen nog steeds aanzienlijk lager dan een jaar geleden. Toen werd er bijna € 90 per 100 kilo stikstofhoudende kunstmest betaald. Dat blijkt uit cijfers van groothandel Triferto.

Reële prijs van KAS € 2 tot € 4 per 100 kilo lager

De stabiele prijzen zijn niet maatgevend voor de KAS-markt, want die is toch echt dalend. Handelaren geven aan dat de reële prijs van KAS zo’n € 2 tot € 4 per 100 kilo lager ligt dan de huidige notering. Dat heeft niet alleen met een gebrekkige boerenvraag te maken. De oorzaken liggen vooral buiten Nederland. De mondiale ureummarkt is flink dalende, omdat de economie matig draait en ook in Europa gaan de stikstofprijzen omlaag. Daarbij komt dat de gasprijs de afgelopen maand ook licht gedaald is, van € 0,48 naar € 0,42 per kuub (prijs voor het eerstvolgende kwartaal). Dat was vorig jaar rond deze tijd nog € 1,52 per kuub (bron: Trade Gas).

Kalimarkt stabiel

Ook voor de andere meststoffen geldt dat het marktbeeld stabiel is. Kali noteert eveneens sinds begin oktober ongewijzigd op € 45,90 per 100 kilo. Het contrast met eind 2022 is groot. Toen werd er bijna twee keer zoveel voor kali betaald: € 87,60 per 100 kilo. De komende weken zal er ook weinig veranderen aan de kalimarkt. De handelaren hebben hun posities ingenomen en boerenvraag is er niet. Dat zal in januari niet anders zijn.

De fosfaatmarkt is ook keurig in balans. Vraag en aanbod zijn matig en ontlopen elkaar niet veel. Tripelsuperfosfaat noteert deze week € 52,40 per 100 kilo. Dat is net geen € 50 minder dan vorig jaar rond deze tijd betaald werd.

Prognose: geen handel, stabiele prijzen.

Bekijk meer

Delen

Image
Theo Brummelaar

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin