Records in handel groente en fruit

03-03-2014 | Laatste update op 26-10 | |
Records in handel groente en fruit

De exportwaarde groenten en fruit bedroeg in 2013 circa 7,2 miljard euro. Nederland is nog meer een doorvoerland geworden.

In 2013 voerden exporteurs voor 4,0 miljard euro aan verse groente uit en voor 3,2 miljard euro aan vers fruit. Opgeteld is dat bijna 7,2 miljard euro en een record. Dat blijkt uit cijfers van Het Groenten Fruit Huis op basis van het Europese Eurostat. De importwaarde van fruit kwam overigens ook uit op een record.

De grootste exportstijging zit dus bij fruit. Die bedraagt 12 procent vergeleken met 2012. Deze stijging komt voor het grootste deel weer door een grotere importwaarde van vers fruit, dus een hoger bedrag aan doorvoer. Zo is er voor een hoger bedrag ingevoerd en ook weer doorgevoerd aan appels, druiven, avocado’s en peren.

Het verschil tussen export en import vormt de handelsbalans. Het overschot op de handelsbalans was geen record in 2013, lijkt te kunnen worden opgemaakt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het Groenten Fruit Huis wijst er echter op dat het CBS voor verse groente ook aardappelen en bevroren groente meerekenen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer