Doorgaan naar artikel

Records groenteprijzen sneuvelen in Duitse winkels

Duitse supermarkten hebben in september ruim 12% hogere groenteprijzen berekend dan in augustus. Komkommers waren 50% duurder.

Dat blijkt uit cijfers van Destatis, het Duitse CBS. Het was de duurste septembermaand voor verse groente in zeker de laatste 15 jaar, nog zelfs 8% hoger dan de dure jaren 2015 en 2016. Dat gold ook voor recordprijzen bij kool, sla en paprika. Tomaat is daarbij een uitzondering met een minder scherpe stijging in september.

Nederlandse prijzen minder gestegen

In Nederland waren de prijsstijgingen bij groente in september veel minder scherp. In Nederland lagen in september de groenteprijzen 5% hoger dan in augustus. Duitse supermarktketens rekenen de wijzigingen op de inkoopmarkt scherper door aan klanten. Dat lijkt door een hogere contractafzet naar Nederlandse winkels te komen. Daardoor profiteren niet alle telers even goed van de krapte op de vrije markt in september door de droogte en hitte in de zomer.

Hoofdrol

Komkommers spelen in de prijsbeweging een hoofdrol. In verhouding tot de winkelprijzen een jaar geleden, lagen prijzen in september zelfs 79% hoger.

Ook paprika lag in september op het hoogste prijspeil van de laatste 4 jaar en was meer dan 25% duurder dan in augustus. Sla lag in september (krop en ijsbergsla) circa 50% boven het prijspeil van 2017. Kool was bijna 20% duurder.

Klik hier voor prijzen voor komkommer.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin