Doorgaan naar artikel

Recordprijzen groente en fruit stuwen inflatie

Groente en fruit duur in november. Foto: Goos van der Veen/Hollandse Hoogte

Groente en fruit duur in november. Foto: Goos van der Veen/Hollandse Hoogte

Supermarkten verkopen grotere volumes door de horecasluiting. De prijzen voor groente en fruit waren niet eerder zo hoog.

De prijzen voor verse groente, fruit en diepvriesgroente in de winkels lagen in november op het hoogste peil ooit. Dat blijkt uit de CBS-inflatiecijfers over afgelopen maand. Voor verse groente is de prijs gemiddeld zo’n 4% hoger dan vorig jaar. Bij diepvriesgroente is het prijsverschil 2%, maar voor vers fruit is het prijsverschil bijna 7% met vorig jaar. Voor het totaal aan voeding steeg de prijs gemiddeld ongeveer even snel als de totale inflatie, circa 0,8%, Daar liggen de prijsontwikkelingen in groente en fruit dus duidelijk boven.

Na de fruitoogst leek de prijsvorming dit najaar boven de 120 punten te komen, maar november toonde een correctie naar 114 punten. Dat is nog altijd een recordprijs voor november. In 2017 lag het prijsniveau daar iets onder toen de vorstschade de marktverhoudingen bepaalde. Zonder btw-verhoging in 2019 zou 2017 overigens een duurdere fruitmaand november opleveren dan afgelopen maand. Toch leiden de novemberprijzen voor vers fruit tot een 4% hogere prijs dan een jaar geleden.

November startte met dure groente

Voor verse groente is de hogere novemberprijs deels uit de marktverhoudingen bij afzet te verklaren. Die waren gunstig aan het begin van de maand. Aan het einde van de maand verslechterden prijzen echter door buitenlandse aanvoer in zowel glas- als vollegrondsgroente, met uitzondering van tomaat. Ook de dure groentesoorten zoals witlof konden later in de maand de hoge afzetprijzen niet meer vasthouden.

Opvallende prijsschok diepvries

Bij diepvriesgroente is de prijsontwikkeling in november opvallend. De productcategorie kenmerkt zich door matige prijsbewegingen, maar sinds de droge en hete zomers van 2018 en 2019 is de prijsontwikkeling in beweging. In november werd deze categorie 4% duurder, mogelijk ingegeven door nieuwe contractvoorwaarden.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin