Rechter zet streep door vergoeding Faunafonds

15-07-2014 | |
Rechter zet streep door vergoeding Faunafonds

De Raad van State zet een streep door een vergoeding van ruim 11.000 euro aan een groenteteler in Oost-Brabant.

De rechter oordeelt dat de aanvraag van vergoeding voor vraatschade door ganzen aan een perceel fijne peen op administratieve gronden moet worden geweigerd. Eerder had een lagere rechter de schadevergoeding wel toegekend, mede doordat de administratieve fout was veroorzaakt door onjuiste voorlichting aan de jachthouder in het gebied.

In hoger beroep oordeelt de Raad van State nu dat het Faunafonds terecht stelt dat de schade uiterlijk op dezelfde dag gemeld moet zijn en dat niet het maximale was gedaan om de schade te voorkomen. Dat lukte bij deze teler niet omdat de jachthouder bij de Faunabeheereenheid informeerde of een ontheffing bestond voor deze percelen. Die was er wel, maar dat vertelde de Faunabeheereenheid niet, zodat de jachthouder ten onrechte alsnog een ontheffing aanvroeg.

De teler had moeten weten dat zo’n ontheffing al bestond, waardoor de jachthouder op dat moment meer had kunnen doe om de schade te beperken, oordeelt de Raad van State. Daarmee is het Faunafonds in het gelijk gesteld.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer