Doorgaan naar artikel

Rechter wijst fiscaal voordeel tomatenlocaties af

Het fiscale voordeel van het bezit van meerdere tomatenlocaties blijkt lastig te verkrijgen.

Het Gerechtshof Den Haag stelt dat drie tomatenlocaties in Lansingerland niet bij elkaar mogen in één WOZ-aanslag. In hoger beroep wijst de rechter af dat de bedrijven een zogenaamd samenstel vormen. Deze erkenning is voordelig omdat het energieverbruik dan kan worden gecumuleerd voor de berekening van de energiebelasting. Het kan leiden tot een lagere energiebelasting.

Eerder besloot de rechtbank dat ook voor twee groenteplantenbedrijven in Westland geen samenstel voor de WOZ-aanslag kan worden gegeven. Bij de recente uitspraak over de drie tomatenbedrijven is er onderling uitwisseling van personeel en product, maar ook hier is nog geen sprake van samenstel.

Verpakken tomaten geen samenstel

Bij twee van de drie tomatenlocaties van deze teler in Lansingerland is de afstand tussen de bedrijven 500 meter. Dat is klein genoeg om die erkenning wel te krijgen. Toch stelt de rechter dat de productieprocessen in de bedrijven niet afhankelijk zijn van elkaar. Dat tomaten verpakt worden op soms andere bedrijven maakt geen verschil. De rechter vindt dat bedrijven een samenstel vormen als de locaties bij elkaar een beduidend grotere functionaliteit hebben dan de locaties individueel. Het verpakken van tomaten op een andere locatie is dat niet.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin