Rechter: tuinder schaalt medewerkers te laag in

20-07-2017 | Laatste update op 12-10 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Een tomatentuinder die vier medewerkers te laag inschaalde, moet van de rechter fiks nabetalen.

De rechter in Leeuwarden heeft dinsdag vier medewerkers van tomatenkwekerij Van der Kaaij in het Friese Berlikum in het gelijk gesteld. De vrouwen stonden volgens zowel de CAO-beroepscommissie als volgens de rechter te laag ingeschaald en kregen daardoor een aantal jaren te weinig loon uitbetaald.

Sinds 2011 te laag ingeschaald

De vier vaste parttime medewerkers werden, volgens de vrouwen zelf, bij het ingaan van het nieuwe functiewaarderingsgebouw bij de CAO Glastuinbouw in 2011 niet goed ingeschaald. Voor het werk dat ze op de tomatenkwekerij deden, zouden ze eigenlijk een schaal hoger moeten worden gewaardeerd. “Toen ze het er met hun werkgever niet over eens konden worden hebben drie van de medewerksters met ons en een met het CNV contact gezocht”, zegt René Kouwenhoven van FNV Agrarisch Groen. “Nadat de werkgever koos om niet in het bezwaar van zijn medewerkster en hun vakbond mee te gaan is de beroepsprocedure uit de CAO Glastuinbouw opgestart.”

Werkzaamheden aangepast

Kouwenhoven: “De beroepscommissie heeft er vervolgens een uitspraak over gedaan, waar de tuinder niet of onvoldoende werk van heeft gemaakt. Hij heeft wel geprobeerd de werkzaamheden van de vrouwen aan te passen, zodat ze toch in de functie productiemedewerker zouden passen. Ook overleg met LTO leverde niks op en toen bleef ons twee jaar geleden niks anders over dan naar de rechter te stappen.”

Enkele duizenden euro‘s

Tomatenbedrijf Van der Kaaij wil inhoudelijk op de zaak niet ingaan, verder dan dat dit wat hun betreft niet het einde van deze zaak is. “Als wij hiertegen niet in hoger beroep gaan, kan dit nog veel meer tuinders in Nederland veel geld gaan kosten”, aldus een woordvoerder namens het bedrijf.

De rechter heeft gesteld dat de medewerksters moeten worden gecompenseerd voor hun inkomensverlies sinds 2011. Het gaat volgens FNV om enkele duizenden euro’s per persoon. Drie van de vier vrouwen werken nog steeds bij Van der Kaaij. Een is inmiddels met pensioen.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer