Doorgaan naar artikel

Rechter onderzoekt arbeidsconflict plukker

In een arbeidsconflict tussen een plukster en bessenteler zijn de verschillen in lezingen zo groot dat de rechter nader onderzoek gelast.

Dat blijkt uit een uitspraak van een hoger beroep door het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch. Een Poolse oogstmedewerkster was vanaf 2006 werkzaam bij het bedrijf met verschillende contracten. In 2018 meldde de medewerkster zich ziek, vanwege de situatie op het werk. Haar klachten mondden uit in volledige arbeidsongeschiktheid.

De vrouw ontvangt een WIA-uitkering. De lezingen over de arbeidsomstandigheden lopen zover uiteen tussen beide partijen dat de rechter getuigen wil horen. Daarmee geeft de rechter gehoor aan de grief van plukster dat de kantonrechter niet de voor haar belangrijke feiten heeft meegenomen.

Berekening transitievergoeding

Het geschil draait om de afwikkeling van het arbeidscontract. De medewerkster stelt dat de transitievergoeding te laag is, omdat ze al zeven jaar in dienst was voor 2013. Ook eist ze nabetaling van loon. Bij de berekening van de transitievergoeding is 2013 aangehouden. De rechter wil nu vanaf 2011 de contracten zien van de bessenteler. Ook is de medewerkster in staat gesteld getuigen aan te wijzen die de arbeidsomstandigheden kunnen toelichten.

Arbeidssituatie

Uit de verklaringen van de werkgever blijkt niet dat de medewerkster onder grote druk is gezet, maar is het conflict toe te schrijven aan een discussie over vakantiedagen. Ook koos de vrouw jaren achter elkaar voor een contract bij het bedrijf, waardoor de arbeidsomstandigheden niet ter discussie kunnen staan, aldus de werkgever.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin