Rechter: langer gebruik WKK geen reden planwijziging

22-06 | |
Archiefbeeld kassen en energie. - Foto: Peter Visser
Archiefbeeld kassen en energie. - Foto: Peter Visser

De belangrijke rol van WKK’s op dit moment is geen reden om de eisen voor nieuwbouw bij een kassengebied uit 2020 alsnog aan te passen.

Dat blijkt uit een uitspraak van de bestuursrechter in een zaak van onder meer Glastuinbouw Nederland tegen de gemeente Den Haag. Het gaat om de minimumafstanden tussen gebouwen en kassen voor een nieuw woningbouwprogramma Vroondaal. Die minimumafstand is in 2021 in een wijzigingsbesluit terug gebracht van 25 naar 10 meter. Er moet echter een veel ruimere afstand zijn om een WKK-installatie en aardwarmtecentrum in te richten bij het lid Opti-Flor. Glastuinbouw Nederland gaan uit van een minimale afstand van 65 meter.

Feiten veranderd

Glastuinbouw Nederland vindt dat alsnog haar beroep tegen de 25 meter uit een besluit van 2020 in behandeling moet worden genomen omdat de feiten zijn veranderd. WKK’s worden langer gebruikt dan verwacht. Er is daarmee een ruimere afstand nodig tussen huizen en kassen. In 2020 ging Glastuinbouw Nederland uit van een ander tempo van energietransitie. Dat is geen reden voor terugdraaien van een besluit in 2020, oordeelt de rechter.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer