Rechter kiest zijde zaadleverancier in zaak PepMv

06-09-2019 | Laatste update op 12-09 | |
Foto: Fred Libochant
Foto: Fred Libochant

Een kweker van tomatenzaad krijgt geen verdere inzage in de werkwijze van zijn plantenkweker over vaccinatie Pepinomozaïekvirus (PepMv).

Het wordt voor een kweker van tomatenzaad door een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven niet mogelijk vast te stellen hoe is omgegaan met vaccinatie tegen PepMv. De kweker vermoedt dat het virus op die manier op zijn bedrijf is gekomen in 2015. De kweker van tomatenzaad stelt dat de vaccinatie van tomatenplanten risicovol is voor zijn bedrijf, maar kan dat nu niet aantonen. Volgens de rechter heeft de zaadkweker geen direct belang bij handhaving.

Ministerie

De kweker heeft een relatie met de zaadfirma, maar niet met de leverancier van tomatenplanten. Die werkt in opdracht van de zaadfirma. De zaadfirma stelt eigen onderzoek te hebben gedaan naar de plantenkweker en dat geen overtredingen zijn geconstateerd. De tomatenzaadkweker wilde een stap verder gaan en handhaving van de teeltvoorschriften afdwingen om meer informatie over de werkwijze te verkrijgen. Dat lukt niet door de uitspraak in de zaak die diende tussen de kweker en het ministerie van landbouw. Het ministerie is verantwoordelijk voor de uitvoering van de plantgezondheidswetgeving in Nederland.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer