Doorgaan naar artikel

Rechter in Hartman-zaak: informatie achtergehouden

The Fruit Farm Group van Hein Deprez is niet volledig geïnformeerd bij overnamegesprekken in 2017 van teeltbedrijf Hartman.

Dat oordeelt het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in hoger beroep. Bij de overname is informatie over ziektes in biologische teelten achtergehouden, net als informatie over zwarthandel in tweede-klasseproducten. Omdat Deprez eigenaar is van het beursgenoteerde Greenyard, had die gevoelige informatie gedeeld moeten worden. De verdediging dat clavibacter in 2017 vrij algemeen voorkwam in de tomatenteelt en wortelknobbelaaltjes al bestreden waren, schuift de rechter terzijde.

The Fruit Farm is willens en wetens op het verkeerde been gezet

De uitspraak volgt op een recente mondelinge behandeling. Het is een slepende zaak sinds het faillissement van het teeltbedrijf eind 2019. The Fruit Farm van Hein Deprez was toen eigenaar van Hartman. In deze zaak heeft de advocaat van koper The Fruit Farm Group van Hein Deprez nader toegelicht hoe informatie is weggehouden uit het koopproces. Dat komt neer op dwaling en bedrog, stelt The Fruit Farm die het resterende overnamebedrag van € 6 miljoen niet wil overmaken en een eerste betaling van € 1 miljoen terugeist plus schadevergoeding. The Fruit Farm is willens en wetens op het verkeerde been gezet, oordeelt de rechter.

Inkeerprocedure bij de fiscus

De uitspraak geeft een diep inzicht in de ontwikkelingen binnen het bedrijf vanaf 2014 en daarvoor. In de zomer van 2014 werd het teeltbedrijf in Sexbierum onder bijzonder beheer geplaatst door Rabobank. In hetzelfde jaar richt Greenyard-topman Deprez The Fruit Farm op en van meet af aan zijn er gesprekken tussen Deprez en Hartman over een overname. Zij kenden elkaar doordat Hartman al sinds jaar en dag via Bakker Barendrecht leverde aan AH en Deprez Bakker Barendrecht had overgenomen.

Ook wordt duidelijk dat een eerdere zwarthandel in groente tot een inkeerprocedure leidde bij de Belastingdienst. Die eindigde met een nabetaling door Hartman aan de fiscus van € 770.500 voor deze geldstroom vanaf 1990 tot 2007.

Nader getuigen horen over zwarthandel

Door de uitspraak wordt de rechtszaak terugverwezen naar de rechtbank Noord-Nederland. Daar moet de afwikkeling plaats vinden. Voor die rechtszaak worden getuigen gehoord over de zwarthandel. Zo wil The Fruit Farm aantonen dat deze handel voornaam was. Dat The Fruit Farm wist van onregelmatigheden, zoals de verdediging aanvoerde, verwerpt de rechter. De omschrijving bij de overname dat ‘facturatie niet volledig was en goederenstromen niet sluitend’, betekent nog niet dat er openheid was over zwarthandel, stelt de rechtbank.

Willem Hartman (tweede van links) en Hein Deprez (tweede van rechts) bij de aankondiging van de overname in 2017. - Foto: Ton van der Scheer
Willem Hartman (tweede van links) en Hein Deprez (tweede van rechts) bij de aankondiging van de overname in 2017. - Foto: Ton van der Scheer

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin