Doorgaan naar artikel

Rechter: 30 jaar aardwarmtewinning is te kort

Rechtbank Den Haag zet de deur open naar een langere winningstermijn van aardwarmte dan dertig jaar. Dat blijkt uit de uitspraak van de rechtbank in een zaak die aardwarmteproject Greenwell in Honselersdijk aanspande tegen het ministerie van EZK.

Bepalingen uit de winningsvergunning van 2019 leidden tot het geschil. De rechter stelt Greenwell in het gelijk voor de eis van de winningstermijn. Die is met dertig jaar te kort, stelt Greenwell. Dat die dertig jaar moet zijn, is volgens de rechter niet onderbouwd. Een termijn van technische levensduur van de apparatuur of temperatuurverloop van de bron is een logischer onderbouwing van een winningstermijn, oordeelt de rechter.

Uit TNO-gegevens blijkt dat de bron van Greenwel er 39 jaar over doet om af te koelen. Een langere winningsvergunning kan het businessmodel van een investering op voorhand veranderen. De rechter geeft het ministerie opdracht de termijn aan te passen of om met een betere onderbouwing te komen voor de termijn van dertig jaar.

De rechter ging niet mee in de eis van Greenwell om het winningsgebied te vergroten in de winningsvergunning. De rechter oordeelt dat niet is aangetoond dat de methode die is toegepast onjuist is.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin