Recall na besmette oogstmachine kost Dole € 30 miljoen

17-03 | Laatste update op 08-07 | |
Foto: Canva/aerogondo
Foto: Canva/aerogondo

Een recall van salades door marktleider Dole plc op een lastige salademarkt in de VS kost naar schatting € 30 miljoen.

Dole maakt de raming van de schade bekend in een publicatie van de cijfers over het vierde kwartaal. De kosten bevatten de tijdelijke sluiting van twee fabrieken, de afvoer van besmet product en inventaris, maar ook boetes van afnemers wegens het niet leveren en terugroepen van product, zo schrijft Dole.

Oogstmachine sleutel in tracering

Dole deed in december een recall voor verpakte salades uit twee Amerikaanse fabrieken in Besemer City en Yuma, wegens besmetting met listeria. Onderzoek wees uit dat een oogstmachines in het veld besmet was geraakt. De oogstmachine werd in het onderzoek met de voedselautoriteit FDA in oogstschema’s terug gevonden. Omdat deze voor twee fabrieken was ingezet, werd ook de tweede fabriek stil gelegd voor onderzoek.

Lastige markt salades

Over het fiscale boekjaar 2021 haalde Dole plc een omzet van € 8,4 miljard. De verschillende divisies deden het wisselend door de recall. De divisie verse groente wist geen winst bij te schrijven in 2021. De fruitdivisie deed dat wel met een bijdrage van € 191 miljoen in heel 2021, na hoge prijzen voor bananen en ananas op kernmarkten. Daardoor groeide de winst vóór belasting 21%.

Opvallend is de omschrijving van de markt voor verpakte salades. Die markt is lastig door een overaanbod en door hogere kosten van arbeid, verpakking en transport.

Dole plc samengevoegd bedrijf

Dole plc is het nieuwe samengevoegde bedrijf na de samensmelting van Total Produce en Dole. Daardoor zijn de Nederlandse handelsbedrijven zoals Frankort & Koning, Haluco en ASF Holland, nu actief onder Dole plc.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer