Doorgaan naar artikel

Rassendagen bloemkool

Bloemkool op de rassendagen 2015.

Bejo

Alcala is een plat ronde zomerbloemkool, met 65 tot 70 groeidagen, vertelde Pascal Staaks, en is sterk tegen uitstel. Het ras is door zijn snelheid zeer goed planbaar en daarnaast prima zelfdekkend. “Telers vertellen dat je van buitenaf gemakkelijk kunt voelen of een kool oogstklaar is. In de eerste oogstbeurt kun je direct 70, 80 procent snijden.”

Hazera / Vilmorin

Bij bloemkool introduceert Vilmorin het ras Idris. Het herfstras is geschikt voor de industrie, maar dan alleen voor de 2e vrucht. De kool is vast met middellange roosjes. Het gewas is opgericht met gedraaide dekbladeren. Idris vraagt weinig oogstbeurten en heeft 90 groeidagen.

Van HAZ 10-817 is volgend jaar proefzaad beschikbaar. Het ras is bedoeld voor laat zomer en vroeg herfst, oogst half augustus tot eind oktober. De plant staat opgericht, groeit gemakkelijk en is goed zelf-dekkend.

Seminis

SV5818 is na 85 tot 90 groeidagen voor de oogst eind september/oktober, vertelt productontwikkelaar Bas Bouhuijzen, “tussen de rassen Fortaleza en Giwont in. Het planten moet in juli gebeuren. Niet eerder, dat gaat ten koste van de uniformiteit en de breedte van het blad.” SV5818 kan op alle gronden, en maakt iets gemakkelijker gewas dan Fortaleza.

Syngenta

Bij bloemkool is SGC3064 volgend jaar commercieel verkrijgbaar. De oogstperiode is september/oktober. Dit jaar, onder moeilijke, droge omstandigheden, bleek de groeikracht van het ras opnieuw. Er waren nauwelijks uitvallers. Ansari is een introductie voor de versmarkt. Oogst in de zomer na 70 tot 75 groeidagen. Het ras groeit beheerst, waardoor het weinig gevoelig is voor dubbele en gaten in de kool. SGC3062 is onder de naam Guideline een potentiële introductie voor 2016. Het ras is opgericht, groeizaam, goed zelf-dekkend. Het aantal groeidagen is 65 tot 70. SGC3060 is ook kandidaat voor introductie voor de oogstperiode september/oktober.

Terug naar overzicht

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin