Ranman Top versneld toegelaten vanwege noodweer

05-07-2016 | Laatste update op 13-09 | |
Ranman Top versneld toegelaten vanwege noodweer
Ranman Top versneld toegelaten vanwege noodweer

Ctgb heeft gisteren in een aparte vergadering een officiële toelating verleend aan de toepassing van het middel Ranman Top tegen Phythophthora infestans in de teelt van tomaat en aubergine en tegen valse meeldauw in komkommerachtigen met eetbare schil.

De uitbreiding van de toelating stond al op de Ctgb-agenda voor de vergadering van eind juli. Maar vanwege de hevige regenval en hagelschade van twee weken geleden is er veel water de kassen binnen gekomen waarmee het risico op Phytohthora-problemen in tomaat (en aubergine) flink is toegenomen. Met het beschikbaar komen van Ranman Top kan de schimmel nu preventief en curatief worden bestreden met maximaal 6 toepassingen per 12 maanden. Door de toelating is er voor de bedekte teelt van komkommers, augurken en courgette nu ook een middel tegen valse meeldauw.

Meer vocht in de kas

De toelating is een succes voor LTO Glaskracht die in samenwerking met toelatingshouder Belchim uitbreiding van de toelating (in aardappel) heeft aangevraagd. “We zijn heel blij dat we nu een reguliere toelating hebben voor dit middel, al heeft de procedure nog best lang geduurd”, zegt Jeannette Vriend, coördinator effectief maatregelenpakket van LTO Glaskracht Nederland. De procedure van deze uitbreidingstoelating heeft exact drie jaar geduurd. Het middel had al een tijdelijke vrijstelling tot 1 mei. “Het lijkt erop dat de problemen met Phytophthora vooral in het vroege voorjaar toenemen vanwege de hogere aangehouden luchtvochtigheid door Het Nieuwe Telen. Normaal was het alleen in de herfst wel eens een probleem. Maar rassen spelen ook een rol”, zegt accountmanager Martin Kruisselbrink van toelatingshouder Belchim.

Boonekamp
Gerard Boonekamp oud-redacteur
Meer over


Beheer