Doorgaan naar artikel

‘Rampen in de fruitteeltbingo’

Wat wordt de huidige ramp? Om toch ook een feestje te kunnen vieren als we verliezen, hebben wij thuis de fruitteeltbingo gemaakt.

Het werkt heel simpel. In maart maak je je eigen kaart waarop je allerlei mogelijke fruitteelt-rampen noteert. Sinds de klimaatverandering nemen de mogelijkheden alleen maar toe. Wie had immers vijftien jaar geleden verwacht dat je zo vaak hittestress bij Jonagold kon afstrepen? Nu gaf het al meerdere keren bingo.

Plukken we door of laten we het hangen?

Vorst, storm, droogte en hitte zijn populair, maar wat dacht u van de hagelschade? Iets minder fotogeniek dan de bevroren bloesem, maar wel een flinke ramp.

Slechte prijzen en weinig personeel

Werkt het weer mee, dan kunt u altijd nog een rijtje vol strepen met slechte prijzen en een overvol Oost-Europa. Weinig personeel? Ook een optie natuurlijk, want geen grotere ramp dan een goede oogst die niet geplukt gaat worden. Was de zomer te droog, dan kan de pluk alsnog te nat zijn. Vaststaan in de bagger betekent een uurloon dat omhoogschiet. Schimmels, schurft en andere ranzigheid die je noch in je onderbroek noch op je oogst wil hebben; het hoort er allemaal bij.

Ik vrees dat de supermarkten voor het vakje overvol Europa gaan

Wij dachten dat onze bingokaart inmiddels wel vele rampen kende en ook dit jaar weer langzaam steeds voller werd. En toen kwam er nog een ramp; de hoge energiekosten. Een ramp voor na de pluk, die al tijdens de pluk voor hoofdbrekers zorgt. Plukken we door of laten we het hangen?

Zuur resultaat

Deze laatste ramp kwam onverwacht en stond niet op de bingokaart. Ineens kunnen de telers zowel de omzet als de bingo verliezen. Een zuur resultaat. Nu maar hopen op de troostprijs dat Nederland eindelijk eens van eigen bodem gaat eten, maar ik vrees dat de supermarkten toch voor het vakje overvol Europa gaan.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Geertje Lamboo

psycholoog en fruittelersvrouw

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin