Doorgaan naar artikel

Radicchio-ras Leonardo houdt stand

Het standaardras voor de vroege- en zomerteelt van radicchio rosso heeft ook in 2017 in rassenproeven goed voldaan. Er zijn wel concurrenten in aantocht.

Leonardo (Bejo) is redelijk uniform en sterk tegen schot, smet en rand. Het ras oogst gemakkelijk en haalt een hoge productie van goede kwaliteit. Van de beproefde rassen heeft Leonardo de meeste groeidagen nodig, concludeert onderzoeker Luc de Rooster (PGSKW) in zijn verslag in Proeftuinnieuws 1 van 2018.

RA 9760 (Uniseeds) is iets minder uniform dan Leonardo. Het ras geeft mooie, donkerrode en zeer vaste bollen. RA 9769 is sterk tegen schot, de productie ligt net iets onder die van Leonardo. In de zomer van 2017 was de kwaliteit zeer goed, in de vroege teelt matig.

Vasari (Bejo) was in de zomerteelt uniform met een vaste, mooi gekleurde bol. Het ras haalt een iets lagere productie dan Leonardo, de kwaliteit was echter nog beter. Vasari is iets gevoeliger voor rand.

Botticelli (Bejo) was in de vroege teelt heterogeen. De bol is minder vast en niet mooi van vorm. Het ras bleek, net als in 2016, nogal schotgevoelig.

Leonardo is nog altijd een hoofdras in de teelt van radicchio rosso. - Foto: Stan Verstegen

Leonardo is nog altijd een hoofdras in de teelt van radicchio rosso. – Foto: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin