Doorgaan naar artikel

Rabotop wil meekijken bij bijzonder beheer

Image

Bedrijven die in bijzonder beheer van de Rabobank in de knel komen, moeten het binnen de bank hogerop zoeken. Dat zegt Rien Nagel, lid van de Raad van Bestuur bij de Rabobank. Nagel wil zelf betrokken worden bij deze problemen.

In de uitzending van Nieuwsuur donderdagavond gaven twee schapenboeren inzage in hun problematische relatie met de Rabobank. Na het onverwachte opzeggen van de financiering, bleek de bank gevoelig voor inzet van een financieel deskundige en dreiging van media-aandacht.

Nagel zei in dezelfde uitzending dat inzet van een financieel deskundige of media-aandacht geen verschil mag maken bij een financieringsbesluit. Hij wees er op dat twee derde tot driekwart van de bedrijven sterker uit bijzonder beheer komen. Waar het toch misgaat, wil Nagel zelf betrokken worden. “De Rabobank is ontvankelijk voor verhalen die ons bereiken. We zijn er voor de klanten. Ondernemers kunnen de directeur van de bank bellen of Rabobank Nederland. Ze kunnen mij bellen.”

De aandacht voor bijzonder beheer bij banken is gegroeid nadat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een onderzoek aankondigde na klachten van ondernemers. Ook CDA-kamerlid Eddy van Heijum vroeg aandacht voor het onderwerp na honderden klachten van ondernemers. Mèt MKB-voorman Hans Biesheuvel vermoedt Van Heijum dat banken te grof te werk gaan en sectorbeleid voeren. Dat vermoedt ook financieel deskundige Jelle Hendricks, die eerder bekendheid verwierf als woordvoerder van gedupeerde DSB-klanten . “De bank lijkt koste wat het kost afscheid te willen nemen van klanten. De kosten spelen dan geen enkele rol.”

Nagel liet op de reportages weten dat veel bedrijven al langer in de problemen zitten door de aanhoudend slechte conjunctuur, waardoor het eigen vermogen is uitgehold. Nagel noemt het verder een goede zaak dat de AFM onderzoek doet naar bijzonder beheer door de banken. “Om de feiten op een rij te zetten”. Volgens hem hangt er veel emotie om het onderwerp.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin