Doorgaan naar artikel

Rabobank ziet gezonde ontwikkeling bij glasgroente

rabobank glastuinbouw premium

Foto: Joep van der Pal

Voor dit jaar en begin 2024 verwacht Rabobank een gezonde ontwikkeling voor glasgroentebedrijven.

Dat stelt Rabobank in de sectorprognose. De prijzen liggen op een goed niveau om toegenomen kosten te betalen. De consumentenvraag lijkt stabiel, ook na het einde van dit jaar. Rabobank verwacht daarmee een gezond bedrijfsresultaat bij glasgroentebedrijven.

Die prognose komt overeen met de Tuinbouwbarometer van de bank, waarin 30 sectorspecialisten een cijfer geven over de prestaties in de tuinbouwteelten. Daar lag in augustus de score van 7,1 op het niveau van vòòr corona. In de coronacrisis daalde de barometer naar 4,6 en in de energiecrisis naar 5,7.

Winterseizoen bepalend

Betekent dit dat de marktleider ook komende winter Nederlandse telers een redelijk rendement toedicht als de productie weer stijgt en Spaans product op de markt is? Ja, zegt sectorspecialist Arne Bac. “Dat is ook gebaseerd op verwachtingen van telersverenigingen, die staan er comfortabel in.” Ook is de prognose gebaseerd op transacties die de bank ziet bij haar klanten. “Ook als we de macro-economische ontwikkelingen meenemen, zien we die lijn. De verhoudingen op de energiemarkt bijvoorbeeld met de balans tussen vraag en aanbod.”

Toekomstverwachtingen WER negatief

Ook Wageningen Economic Research peilt de economische verwachtingen van glastuinders. Zij vragen naar de huidige stemming en de verwachtingen voor de komende twee tot drie jaar. Daaruit bleek eind mei een wat negatiever sentiment in de glastuinbouw. Dat sentiment was de slechtste van de hele land- en tuinbouw. Hier spelen onzekerheden voor de langere termijn een rol, zoals onduidelijkheid over het afbouwen van fiscale voordelen voor energie in de glastuinbouw.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin