Doorgaan naar artikel

Rabobank wil financieringen van balans af

Image

Rabobank wil zijn balans verkorten door meer financieringen bij derden onder te brengen. Dat zei bestuursvoorzitter Wiebe Draijer van de coöperatieve bank tijdens een door Rabobank belegde bijeenkomst voor landbouwjournalisten.

Voor de landbouw kan dat betekenen dat in 2020 tot de helft van de nieuwe financieringen bij derden wordt ondergebracht, licht directeur food & agri Ruud Huirne toe.

Binnen de Rabobank-organisatie wordt op dit dossier zelfs juist naar de landbouwgroep gekeken omdat bijvoorbeeld landbouwgrond erg gemakkelijk via derden is te financieren. Daarbij wordt gekeken naar erfpachtfinanciering en aan beleggingen in grond door vermogende investeerders. Rijke beleggers zoeken juist naar waardevaste beleggingen en grote interesse in grondfinancieringen kan voor de boer resulteren in een lagere pachtsom.

“Ik verwacht dat vooral in de grondgebonden sectoren veel ‘off-balance’-financiering komt. Niemand heeft interesse in een varkensstal met asbestdak”, stelt Huirne. De wens van Rabobank de balans te verkorten, heeft alles te maken met de financiële crisis. Overheden eisen dat banken meer eigen vermogen aanhouden; dat een bank wat minder uitleent ten opzichte van zijn buffers.

Delen

Image
Robert Bodde

chef redactie Boerderij

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin