Doorgaan naar artikel

Rabobank: tuinbouw sluit 2019 af met een 7-

De gemiddelde resultaten voor de tuinbouwsectoren zijn in het vierde kwartaal van 2019 redelijk. Dat blijkt uit de recentste Rabo Tuinbouwbarometer.

De waarde verbeterde van een rapportcijfer 6,52 in het derde kwartaal naar 6,88 in het vierde kwartaal. De tuinbouw lijkt daarmee 2019 te kunnen bijschrijven als een redelijk jaar voor het geheel van voedingstuinbouw en sierteelt. Wel blijft het gemiddeld volgens de Tuinbouwbarometer iets achter bij 2018 en 2017.

Glasgroente iets bovengemiddeld

De vruchtgroenten onder glas hebben een redelijk tot goed seizoen gehad. Komkommers hebben zich na een matig begin verbeterd, terwijl de paprika een vrij gelijkmatig verloop kende, dat naar tevredenheid was. De tomatenprijs komt gemiddeld ook uit op het vijfjaargemiddelde, of zelfs erboven.

Moeizame afzet aardbeien

De aardbeienteelt daarentegen, zowel die onder glas als die in tunnels, stellingen of op de vollegrond, kende een moeizame afzet. De buiten geteelde groentes kenden dit najaar een redelijke prijsvorming. Wel waren er eerder dit jaar (extra) maatregelen nodig voor beregening vanwege de droogte. Dit zorgde voor bijkomende kosten.

Hardfruit gaat goede kant op

De rendementen voor hardfruit (appel, peer) waren in seizoen 2018/19 matig. Het fruit voor het nieuwe seizoen is inmiddels allemaal geoogst en de vooruitzichten zijn positiever dan voorgaand seizoen. Vraag en aanbod lijken beter in balans te zijn, wat zorgt voor een betere prijsvorming.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin